Rablede det?
Karina Willemoes Ladefoged fik derfor sine vagtplanlæggere til at udarbejde et spørgeskema, hvor alle ansatte overordnet blev bedt om at tage stilling til, hvilken type vagter de foretrak – dag, aften eller nat.
Det blev ikke udsendt uden bekymring, især ikke fra vagtplanlæggerne selv. Chefbioanalytikeren var dog overbevist om, at der måtte være et mønster.
”Jeg var meget spændt, mens vi ventede på svar, for vagtplanlæggerne blev ved med at sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Jeg fornemmede, at de tænkte, at det rablede for mig, men jeg havde troen på, at der ville være forskellige præferencer hos de ansatte,” siger hun.
Chef for knap 160 bioanalytikere syntes, der var for mange særaftaler og ansatte, der var ”fredede” for bestemte typer vagter i en periode.
Da svarene kom, viste det sig, at de ansatte var lige så forskellige, som Karina Willemoes Ladefoged havde regnet med. Og efter vagtplanlæggerne havde lavet de første hurtige prøve-vagtplaner med ønskede arbejdstider, kunne de konstatere, at det ville gå nogenlunde op.
Herefter gik ledelsen ud med et nyt og mere detaljeret spørgeskema, hvor medarbejderne kunne melde tilbage, hvilken af de 10-12 forskellige arbejdstidskombinationer, de ville foretrække.
Man kan for eksempel møde på fem forskellige tidspunkter mellem klokken syv og 11. Eller man kan sige ja tak til enten tidlige eller sene aftenvagter, men nej til nattevagter. Det har også været muligt at ønske, om man ville arbejde 7,4 timer om dagen, som er den normale arbejdstid, eller i otte, ti eller 12 timers vagter. Der er dog kun ganske få, der har ønsket at tage længere vagter.
Afdelingen for Blodprøver og Biokemi indførte det nye arbejdsrul i marts 2023, og Karina Willemoes Ladefoged understreger, at man som ansat selvfølgelig ikke er stavnsbundet i den model, man har budt ind på, selv om de fleste indtil nu ikke har ønsket at skifte.
”Ting kan forandre sig, måske bliver man skilt og står med to små børn i hverdagen. Så har man jo brug for noget mere elastik.”