Kollegial kærlighed
Christina Sølvsteen Lunde har næsten 10 års erfaring med at implementere de velkendte begreber fra den positive psykologi på de arbejdspladser, hvor hun har været ansat.
Ud over sygeplejerskeuddannelsen har hun en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet, som hun tog i forbindelse med sit første lederjob, der i sundhedsvæsenet kræver en masteruddannelse.
Hun var nysgerrig på at lære mere om individuelle styrker og trivsel, og positiv psykologi vakte genklang hos hende.
Som led i sin master lavede hun blandt andet en samtaleguide til, hvordan en leder og medarbejdere kan lære hinanden at kende ved at tale om det, der fungerer godt, og hvornår man er den bedste version af sig selv.
En af spørgsmålene i guiden går på at fortælle om en kollega, der påvirker din energi positivt, når du er på arbejde. Ifølge Christina Sølvsteen Lunde livede personalet helt op, når samtalen kom til det punkt.
”Den udstråling, de havde ... kærlighed er et stort ord, men alligevel – at tale om den kollegiale glæde ved at arbejde sammen med nogle mennesker, man trives rigtig godt sammen med, skaber mere positivitet på afdelingen. Og hvis jeg som leder hører positivt fra fem medarbejdere om én bestemt kollega, får jeg et reflekteret billede, der er med til at understøtte mit positive indtryk af den medarbejder.”
Når hun indkalder til 1:1-samtaler i dag på Rigshospitalet, er det ofte også med udgangspunkt i nogle af spørgsmålene fra samtaleguiden. Hun holder for eksempel ikke MUS, men SUS – Styrkebaseret-Udviklings-Samtale, som har rod i positiv psykologi.
”Min dagsorden er, at vi skal fokusere på det, de er gode til, glade for og stolte over. Hvor de har størst succes. Forskning viser, at ”high-performance teams” er dem, hvor man har det godt med hinanden, føler sig anerkendt og har det sjovt, fordi man får lov til at bruge sine styrker,” forklarer Christina Sølvsteen Lunde.