Billede Apsis (30)
Artikel - 14.05.25

Ny indsats i Region Hovedstaden skal hjælpe medarbejdere i overgangsalderen

Med direkte henvisning til Din Sundhedsfaglige A-kasse, har Regionsrådet i Hovedstaden besluttet at støtte og hjælpe medarbejdere, der oplever gener forbundet med overgangsalderen.

Region Hovedstaden vil nu igangsætte en indsats over for medarbejdere, der er påvirket af gener i forbindelse med overgangsalderen. Det blev i denne uge vedtaget af et enigt Regionsråd.  

Region Hovedstaden er med ca. 44.000 medarbejdere én af landets største sundhedsfaglige arbejdspladser. 75 pct. af disse er i øvrigt kvinder. 
 
Medlem af Regionsrådet Marie Gudme (S) tog initiativ til forslaget, og hun fortæller til Politiken, at det gjorde stort indtryk på hende, da Din Sundhedsfaglige A-kasse tilbage i marts offentliggjorde resultaterne af en undersøgelse blandt 3.300 sundhedsprofessionelle. 

Undersøgelsen viste blandt andet, at: 

  • 2 ud af 3 oplever, at overgangsalder påvirker deres arbejdsliv – primært i negativ retning

  • 1 ud af 5 har haft sygefravær pga. gener forbundet med overgangsalderen

  • 1 ud af 3 siger nej til nye opgaver og mere ansvar

  • Meget få tager snakken og beder nærmeste leder eller kolleger om hensyn 

Det var på grund af indsigter som disse, at vi i marts startede en kampagne, der kastede lys på udfordringerne samt understregede, at det bør være et kollektivt ansvar at støtte og inkludere de kvinder, der er påvirket af overgangsalderen. 

Derfor vækker vedtagelsen af forslaget også stor glæde, fortæller Harun Demirtas, forperson for Din Sundhedsfaglige A-kasse:  

”At der nu er støtte på vej til så mange sundhedsfaglige, er simpelthen fantastisk. Stor tak til Maria Gudme for at stille forslaget og til resten af Regionsrådet for at bakke op. Nu gælder det for os om at skubbe på for, at landets resterende regioner følger trop,” siger han og fortsætter:   

”Derudover så viser det jo, at det gør en forskel, når vi sundhedsprofessionelle står sammen om at få et emne højere op på den politiske dagsorden. Det gør indtryk. Og det bringer os skridt for skridt tættere på at skabe et arbejdsliv, de sundhedsprofessionelle kan holde af – og ikke bare holde ud,” afslutter han.  

Vi fortsætter med at skubbe på for politisk indflydelse 

Indsatsen i Region Hovedstaden er et vigtigt skridt i den rigtige retning og er dermed et eksempel til efterlevelse. Når indsatsen skal konkretiseres, så ser vi perspektiver i, at arbejdspladserne fokuserer på følgende: 

  • Taler åbent om overgangsalderen i samtaler om trivsel og udvikling  
  • Øger viden og synlighed – fx via kurser, netværk og intern kommunikation 
  • Tilpasser rammerne med fleksibilitet og forståelse for individuelle behov  

13. maj besøgte Din Sundhedsfaglige A-kasse desuden beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Her fortalte Harun Demirtas, forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse, ministeren om undersøgelsen og bad om mere politisk fokus på arbejdsmarkedets rummelighed – især for kvinder i overgangsalderen.  

”Det var positivt at opleve vores fælles interesse for overgangsalder, og at der er behov for, at medarbejdere mødes af et rummeligt arbejdsmarked," fortæller Harun Demirtas efter mødet. 

Om undersøgelsen   

Undersøgelsen blandt sundhedsprofessionelle kvinder er en del af rapporten ’Overgangsalder på Arbejdspladsen’, der er støttet af Velliv Foreningen og er udført i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS og Din Sundhedsfaglige A-kasse. Journalist Dorte Mosbæk har taget initiativ til projektet. 

Undersøgelsen bygger på i alt 3.831 besvarelser fra kvinder i alderen 45-55 år, hvoraf de 3.328 er medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse og 504 er medlemmer af enten HK og FOA. 

Mere om overgangsalderen

0 / 0