DSC 1378

Guide: Sådan starter du samtalen om overgangsalder på din arbejdsplads

Samtalen om overgangsalderen skal have plads på arbejdspladsen. Det er ikke dit ansvar, men du kan tage initiativet. Denne guide med 4 råd giver dig redskaberne til en åben og konstruktiv dialog med kollegaer, ledelsen eller medarbejdere.

Råd 1: Viden er nøglen 

Den første ting, du virkelig ikke må undervurdere, når du skal starte samtalen om overgangsalder på din arbejdsplads, er viden. 

Både om overgangsalderen og de gener, der ofte følger med.  

Start med disse 3 ting: 

  1. Brug fakta som afsæt
    Overgangsalderen fylder mere og mere i arbejdslivet – men mange ved for lidt om, hvad det betyder for den enkelte. Du kan downloade vores rapport og blive klogere på symptomerne lige her.

  2. Del din viden
    Nu skal du dele din viden, så I taler ud fra samme forståelse. Men med hvem, spørger du måske. Du er endnu ikke klar til at gå til ledelsen, for du mangler både opbakning og løsningsforslag. Start derfor med at finde allierede på din arbejdsplads, som også har interesse i overgangsalder. Det kan være en kollega eller en TR. 

  3. Vælg den tilgang, du har det bedst med
    Lad snakken tage udgangspunkt i fakta i stedet for egne eller andres symptomer, hvis du ikke bryder dig om det. Selv om du er sundhedsfaglig og er vant til at snakke om kroppen, kan overgangsalderen være et grænseoverskridende emne, fordi det for nogle er en privat ting. 

Råd 2: Find løsninger på arbejdspladsen og dan alliancer 

Når viden er på plads, er næste skridt at identificere løsninger, der allerede eksisterer – eller kan implementeres og gå til de rigtige med dem.  

Brug denne tilgang:

  • Find dine medspillere
    Start med at kortlægge, hvem der kunne have interesse i sagen: Det kan være kolleger, der selv oplever gener, en TR, eller måske en leder, der allerede er positivt indstillet over for at skabe bedre trivsel.

    Hvorfor: Jo flere, der bakker op, desto sværere er det for ledelsen at ignorere behovet for forandring. 

  • Dan en lille arbejdsgruppe
    Få et møde i stand med de personer, du har identificeret. Del jeres erfaringer og skab en fælles forståelse for, hvad I vil opnå.

    Hvordan: Aftal fx at mødes efter fyraften eller find et ledigt mødelokale i frokostpausen. Lav en hurtig dagsorden, så jeres tid udnyttes bedst.

  • I fællesskab kan I fremme sagen
    Definér jeres fælles mål: Vil I have en politik for overgangsalderen? Lavere sygefravær? Bedre trivsel?

    Hvorfor: Når I har et klart formål, vil I lettere få ledelsen til at lytte og tage jer alvorligt.

Råd 3: Konstruktivt oplæg

Nu, hvor du har styr på viden og har samlet en gruppe af allierede, er det tid at forberede et konstruktivt oplæg. For når vi taler om overgangsalderen, handler det ofte om udfordringer, mens de positive sider bliver glemt eller skubbet til side. 

Det minimerer modstand, når fokus er på løsninger – og, at der er noget at vinde for alle parter.

Det skal dit oplæg indeholde:

Forbered jer på at kunne fortælle om, hvad der sker, når mødet er slut. Foreslå fx en prøveperiode eller et lille pilotprojekt. Inviter ledelsen til løbende dialog eller opfølgning.

Hvorfor denne struktur? Fordi det giver et klart overblik over, hvad I vil, hvad der er på spil, hvad I foreslår, og hvordan man kommer i gang. Det skaber ro omkring jeres oplæg og gør det nemmere for alle at se meningen.

Overgangsalderen kan altså være en anledning til at finde nye styrker – og sætte fokus på, hvordan arbejdspladsen bedst understøtter trivsel og udvikling. 

Råd 4: Principper for en tryg dialog – også set fra lederens side

Nu er du klar til at tage den mere personlige samtale om overgangsalderen – fx med din nærmeste leder. Her er vores råd til, hvordan du bedst tager initiativet og gør det til en god oplevelse for jer begge.

  • Book samtalen proaktivt
    Skriv eller sig direkte, at du gerne vil drøfte overgangsalder og mulige hensyn. Vær konkret, men hold en positiv og løsningsorienteret vinkel.

  • Præsentér dit oplæg kort og roligt
    Gør brug af den struktur, du har forberedt: Vision, problemer, hvad I alle kan vinde, konkrete tiltag og dit forslag til et næste skridt. Undgå at bruge for meget tid på udfordringerne alene, men vis konstruktive løsninger.

  • Vær åben, men sæt grænser
    Hvis du ikke er tryg ved at dele personlige detaljer, så fokuser på de generelle konsekvenser af overgangsalderen og de mulige løsninger. Du bestemmer selv, hvor meget du vil fortælle om dine symptomer. Når du tager initiativet, viser du, at der er en konstruktiv vej frem. Samtidig viser du, at ingen skal stå alene.

Og hvis du læser dette som leder, så husk at tage overgangsalderen alvorligt. Undgå at bagatellisere eller gøre grin med situationen. Tilbyd i stedet din støtte og invitér til løbende opfølgning.

Hvorfor er det vigtigt? Fordi 1 ud af 5 sundhedsfaglige kvinder har oplevet, at der bliver lavet sjov med deres gener. Det skaber både skam og usikkerhed – og derfor skal samtalen håndteres med omtanke og respekt.

imageModule-image

Om undersøgelsen  

Undersøgelsen blandt sundhedsprofessionelle kvinder er en del af rapporten Overgangsalder på Arbejdspladsen, der er støttet af Velliv Foreningen og er udført i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS og Din Sundhedsfaglige A-kasse. Projektet er initieret af journalist Dorte Mosbæk. 

Undersøgelsen bygger på i alt 3.831 besvarelser fra kvinder i alderen 45-55 år, hvoraf de 3.328 er medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse og 504 er medlemmer af enten HK og FOA.