
Menopause-ambassadør Jackie Bradshaw hjælper kolleger gennem overgangsalderen
På et stort hospital i Nottingham er overgangsalderen ikke længere et tabu. Som menopause-ambassadør hjælper sygeplejerske Jackie Bradshaw sine kolleger med at få den støtte, de har brug for – fra ledelsen og via hospitalets menopausepolitik.
Dorte Mosbæk”Jeg anede ikke, at der fandtes tyndere uniformer, før jeg nævnte mine udfordringer i hospitalets systue. Pludselig fik jeg en ny uniform, som har gjort en stor forskel,” fortæller Jackie Bradshaw.
Hun er sygeplejerske på børneafdelingen på Queens Medical Centre i Nottingham, og så har hun i de seneste år også været såkaldt menopause-ambassadør ligesom en lang række af sine kolleger.
For cirka fem år siden oplevede Jackie Bradshaw pludselig, at hun havde svært ved at huske sine passwords, var udmattet om morgenen og svedte voldsomt om natten.
Det var først efter at have talt med nogle jævnaldrende veninder og lyttet til podcasts, at hun forstod, at hun var i perimenopausen – årene op til selve menopausen, hvor man kan opleve mange diffuse symptomer af både fysisk og psykisk karakter.
”Jeg troede, jeg var for ung til det, selv om jeg faktisk var over gennemsnitsalderen,” fortæller Jackie Bradshaw.
Da hun endelig opsøgte sin læge, blev det tydeligt, hvor mange af symptomerne hun kunne genkende hos sig selv.
”Det overraskede mig virkelig, hvor lidt jeg vidste om overgangsalderen,” siger hun.
Jackie Bradshaws egen oplevelse førte til et større engagement i emnet. Hun deltog i en temadag om overgangsalderen på arbejdspladsen afholdt på ”World Menopause Awareness Day” og blev herefter opmærksom på hospitalets menopausepolitik og muligheden for at blive menopause-ambassadør.
”Jeg vidste ikke engang, at vi havde en menopausepolitik, før jeg deltog i temadagen,” fortæller Jackie.
Hun fik efterfølgende undervisning om fakta og perspektiver på overgangsalderens mange facts og aspekter af andre kolleger, der også er menopause-ambassadører – via en ”train the trainer”-model.
Kort tid efter fik hun sin leders opbakning til at bruge en time om måneden på at støtte kollegaer med udfordringer i overgangsalderen.
Små justeringer
Som menopause-ambassadør faciliterer Jackie Bradshaw blandt andet online- og fysiske samtaler for ansatte, der oplever symptomer eller ønsker viden om overgangsalder, men det sker også ofte, at hun bare bliver stoppet på gangen af kolleger, der har spørgsmål.
"Det handler ikke om at give medicinske råd, men om at give folk de rette redskaber og viden, så de kan få den støtte, de har brug for," siger hun.
Selv var Jackie påvirket både mentalt og fysisk – især af dårlig søvn og hedeture, og det påvirkede arbejdslivet.
Hendes arbejdsopgaver består blandt andet af at forberede børn til operation, og meget af dagen foregår foroverbøjet og ind imellem i mærkelige stillinger, så hun har haft stor glæde af arbejdspladsens foranstaltninger som f.eks. ekstra drikkepauser og tyndere uniformer.
Jackie Bradshaw fremhæver, at hospitalets menopausepolitik indeholder en række tilpasninger, som kan gøre en stor forskel for medarbejdere, der oplever gener. Det kan være adgang til ventilatorer, fleksible arbejdstider eller muligheden for at trække sig kortvarigt, hvis man oplever en hedetur.
"Nogle kvinder har så voldsomme symptomer, at de ikke kan fungere uden støtte. Hvis vi kan sikre, at de får den hjælp, de har brug for, kan vi forhindre unødige sygemeldinger eller i værste fald opsigelser," forklarer hun.
Mænd har også brug for viden
Jackie Bradshaw oplever en markant forskel i, hvordan der bliver talt om overgangsalderen på arbejdspladsen i dag sammenlignet med for få år siden.
”Det er ikke længere et tabu. Vi har en politik, og vi har et fællesskab, hvor vi kan tale om det,” siger hun.
At have menopause-ambassadører på arbejdspladsen betyder, at emnet bliver normaliseret og lettere at tale om, mener hun. Det medfører også, at langt flere kolleger end bare dem, der er påvirket af overgangsalderen, har kendskab til emnet.
”Mænd deltager også i vores samtaler – enten fordi de har kvindelige kollegaer eller partnere, de gerne vil støtte. Det viser, hvor relevant det her emne er for alle,” siger Jackie.
Selv om Jackie personligt har fundet en medicinsk behandling, der fungerer for hende, er hun klar over, at vejen gennem overgangsalderen er forskellig for alle.
”Mit job som ambassadør handler om at være med til at sikre, at alle får den information og støtte, de har brug for, så de kan trives på arbejdet.”
Overgangsalder på Nottingham University Hospitals
Det store universitetshospital i Nottingham med omkring 19.0000 ansatte på mange matrikler var et af de første i det britiske sundhedsvæsen til at sætte menopause på agendaen.
De har blandt andet:
- En omfattende menopause-politik.
- Nedskrevne guidelines til ledere og ansatte for, hvordan de skal tackle overgangsalderen.
- Netværk/støttegrupper – online og fysisk, som engagerer kolleger.
- Afholdt en lang række webinarer og e-learnings for ledere og ansatte for at øge vidensniveauet og skabe opmærksomhed. Hospitalet har bl.a. brugt egne eksperter og specialister til f.eks. at afholde webinarer om kost og specifikke gynækologiske emner relateret til overgangsalder.
- Tilbud om tyndere uniformer.
- Uddannet en række ansatte til såkaldte menopause-ambassadører (menopause advocates), der hjælper kolleger med at besvare spørgsmål om overgangsalder, hvor man kan finde viden, og hvilke tiltag fra arbejdspladsen, der kan være relevante. Som menopause-ambassadør har man lov til at rådgive sine kolleger og stå for andre initiativer om overgangsalder.
- En generel opmærksomhed omkring overgangsalder på arbejdspladsen.