For studerende over 30 år

Når du er over 30 år, skal du som udgangspunkt betale kontingent. Det kan dog stadig betale sig at være medlem 1 år før, uddannelsen slutter, så du får dagpengeret fra første dag.

Meld dig ind

Er du studerende og over 30 år, skal du som udgangspunkt betale kontingent. Det skyldes, at det er lovbestemt, at vi kun må tilbyde gratis medlemskab, hvis du er under 30 år.

Du kan dog nøjes med at betale kontingent som deltidsforsikret under dit studie, og din udgift til kontingent er hurtigt tjent ind, hvis du får dagpenge i bare en måned. Det samlede kontingent, du indbetaler er nemlig langt mindre, end hvad du kan få udbetalt i dagpenge den første måned, hvis du bliver ledig.

Selv om du har været deltidsforsikret som studerende, har du stadig mulighed for at få udbetalt dagpenge på dimittendsats som fuldtidsforsikret efter endt uddannelse.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen i gennemsnit over en periode på 3 måneder, kan du ikke længere være deltidsforsikret. Læs mere om reglerne for at være deltidsforsikret.   

Har du arbejdet før, du begyndte på din uddannelse?

Du skal være opmærksom på, at det ikke altid kan betale sig at blive deltidsforsikret. Hvis du fx har en dagpengeret fra tidligere, vil det højst sandsynlig bedst kunne betale sig at forblive fuldtidsforsikret.

Det giver mulighed for at få dagpenge som fuldtidsforsikret i stedet for som deltidsforsikret, hvis du fx bliver ledig, skal på orlov, eller hvis du ikke færdiggør din uddannelse, og derfor skal have dagpenge.

Vær opmærksom på, at når du først har ændret din forsikring fra fuldtid til deltid, kan du kun ændre den igen, når du dimitterer på uddannelsen eller arbejder minimum 390 timer inden for en periode på 3 måneder.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.

Læs mere om, hvad det vil sige at have en dagpengeret.

Mulighed for gratis medlemskab under visse betingelser

Du kan være gratis medlem, hvis du er studerende over 30 år og opfylder disse 3 betingelser:

  • Du er tilmeldt og betaler til efterløn. Bemærk, sidste frist for tilmelding til efterløn er den dag, du fylder 30 år. Læs mere om opsparing til efterløn.
  • Du har ret til dagpenge på baggrund af lønarbejde på det tidspunkt, hvor du starter din uddannelse. Det er kun lønnede arbejdstimer, du har haft, mens du har været medlem af en a-kasse, som tæller med. Læs mere om dagpengeret.
  • Din gennemsnitlige indtægt inklusive SU ikke er højere end 24.567 kr. (2024-tal). Se aktuelle dagpengesatser.

Opfylder du ikke alle 3 betingelser, skal du betale kontingent.

Det kan dog stadig betale sig for dig at melde dig ind 1 år før, uddannelsen slutter. Så får du ret til dagpenge allerede dagen efter din sidste eksamen.

Eksempel for en deltidsforsikret studerende over 30 år

Kontingent som deltidsforsikret er på 342 kr. om måneden (2024-tal). Det er 4.104 kr. om året.

Dagpenge for dimittender uden børn er 14.557 kr. (2024-tal) om måneden i de første 3 måneder svarende til de første 481 timer af dagpengeretten.

Du får altså en gevinst på op til 10.453 kr. brutto ved at have været medlem af a-kassen i det sidste år af din uddannelse, hvis du ikke er forsøger.

Dagpenge for dimittender med børn (forsøgerpligt) i en måned er gennemsnitligt 16.694 kr. (2024-tal). Du får altså en gevinst på op til 14.557 kr. brutto ved at have været medlem af a-kassen i det sidste år af din uddannelse, hvis du er forsøger.

Læs mere om, hvad det vil sige at have forsøgerpligt.

Fylder du 30 år, imens du studerer?

Læs mere her