”Jeg stod ved en skillevej, hvor jeg enten skulle forlade eller forandre faget.”
Ordene er Tea Rosengreens og de falder i et neutralt, afmålt toneleje. Det er ikke en spontan indskydelse, men noget, hun har tænkt over i en længere periode.
”De sidste 20 år har vi i sundhedsvæsnet optimeret vores hverdag rigtig meget. Det var godt til at starte med, for vi har fået bedre processer og patientforløb. Men nu er vi et sted, hvor vi løber så stærkt, at vi ikke kan blive ved,” uddyber hun.
”Så tænkte jeg, at hvis jeg har det sådan her, så må jeg kravle op på toppen af sundhedssystemet og prøve at presse den anden vej.”
Så det gjorde hun. I 2020 søgte hun ind på en kandidat i sygepleje og fik plads. Midt i livet, en pandemi og med to små børn.
”Jeg har altid været et morgenmenneske, men jeg var nødt til at blive et nattemenneske for at kunne sidde og læse, når børnene var lagt i seng om aftenen. Sådan klarede jeg det. Den erfaring gør faktisk, at jeg er blevet sindssygt hurtig til at få ting ekspederet på mit arbejde. Jeg har liste over, hvad jeg skal nå på en arbejdsdag, og det er realistiske mål, så jeg når dem,” siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto af Andreas Bang Kirkegaard
Og sådan er det med Tea Rosengreen. Hun ser muligheder i stedet for begrænsninger, og når hun har et mål, arbejder hun hårdt og systematisk på at nå det. Hvad enten det er en kandidat eller et specifikt job.
Den sidste del vender vi tilbage til.
Fra sygeplejerske til akademiker
Tea Rosengreen er 40 år og bor i Jelling. Hun har arbejdet som sygeplejerske i 13 år på sygehus og i kommuner. Som operationssygeplejerske og som hjemmesygeplejerske. På sengeafdelinger og på ambulatorier. Specialerne tæller urologi, tarmkirurgi og plastikkirurgi.
”Jeg synes, det er fascinerende, at man som sygeplejerske møder alle slags mennesker i sin hverdag – lige fra den hjemmeløse til direktøren. Man skal hurtigt tune sig ind på, hvem man har med at gøre, og finde ud af hvordan man samarbejder med patienten, for at behandlingen lykkes,” svarer hun på spørgsmålet om, hvorfor hun valgte at blive sygeplejerske.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto af Andreas Bang Kirkegaard
”Og så er der megamange karrieremuligheder. Når man får børn undervejs, er der også mulighed for at tage lange vagter og arbejde weekend og nat i et par år, hvis det passer ind.”
Karrieremulighederne har hun udnyttet til fulde. Udover at have bevæget sig inden for forskellige sygeplejespecialer og afdelinger er Tea Rosengreen i dag det, der hedder Cand.cur. fra Syddansk Universitet. Hun er sundhedsfaglig akademiker.
”Det sværeste ved at gå fra sygeplejerske til det, jeg laver nu, er, at jeg sidder med på ledelsesniveau. Før var der en distance til ledelsen og jeg havde måske nogle holdninger til den, men pludselig sidder jeg med til ledermøderne og kommer med i maskinrummet og hører, hvad der sker,” siger Tea Rosengreen, der i sin tid valgte at sige sit job op for at blive fuldtidsstuderende.
Forinden var hun begyndt at tage ekstravagter for at spare op til at kunne klare sig som studerende igen.