Carolyn Beskæret Foto 500 X 500 (1)

Rejs ud i verden og få erfaring til drømmejobbet

Carolyne Kaddu Rasmussen satte kandidatstudiet til cand.cur. på pause, tog job i Uganda og kvalificerede sig til drømmejobbet.

Som 36-årig begyndte sygeplejerske Carolyne Kaddu Rasmussen at læse til cand.cur. på Aarhus universitet. Hun havde fem års erfaring fra hjemmeplejen og urologisk og ortopædkirurgisk afdeling, men hun oplevede ikke at have tilstrækkelig med viden og kastede sig ud i et kandidatstudie.

– Jeg havde brug for mere evidensbaseret viden, så jeg kunne forstå mennesket bag ved sygdommen. Mit speciale kom til at handle om, hvordan kultur påvirker den måde vi udtrykker smerter på. Det var inspireret af et års afbræk fra studiet i Uganda, hvor jeg fik tilbudt et job, jeg ikke kunne sig nej til, fortæller Carolyne Kaddu Rasmussen.

Brug din baggrund til at skærpe din profil

I 1992 flygtede hun fra netop Uganda, så at få lov til at komme tilbage og gøre en forskel som Health program coordinator var ikke bare en personlig oplevelse og en måde at give tilbage på. Det var også en måde at få erfaring til at komme godt videre på studiet, skille sig ud og kvalificere sig til drømmejobbet.

– I Uganda var jeg med til at vaccinere børn og formidle viden om AIDS og HIV, diabetes og compliance i forhold til behandling for forhøjet blodtryk. Her havde hun brug for en masse viden om kultur og menneskelige reaktioner på sygdom. Det kombineret med smertereaktion tog jeg hjem og skrev speciale om et år efter, fortæller Carolyne Kaddu Rasmussen.

Da hun blev færdig som kandidat, søgte hun et job som tværkulturel sygeplejerske. Hun fik afslag! Men ugen efter blev hun ringet op. Ansættelsesudvalget ville alligevel gerne se hende. Carolyne skilte sig ud med sin brede kulturelle baggrund og erfaring.

Livserfaring også vigtig

– Jeg kan kun anbefale at tage ud og få erfaring med det, man brænder for, opfordrer Carolyne Kaddu Rasmussen. Hun var i jobbet som tværkulturel sygeplejerske i et år, da hun søgte videre til et job hos Frelsens Hær som familiekonsulent for socialt sårbare familier deriblandt familier med anden etnisk baggrund end Dansk.

– Hos Frelsens Hær løste jeg specialiserede opgaver, hvor jeg virkelig brugte min kandidat. I de seks år jeg var ansat, arbejdede jeg med projekter, hvor det netop var vigtigt at forstå mennesket bag sygdommen for at gøre en forskel for dem, forklarer Carolyne.

Hun forsatte i sit nuværende job hos Røde Kors som sygeplejerske i en sundhedsklinik for asylansøgere, hvor hun i høj grad også bruger de kompetencer, hun fik fra sin kandidat.

– Værktøjskassen fra studiet bruger jeg rigtig meget af, men jeg oplever hele tiden, at jeg bør lære mere. Og så mærker jeg, hvordan livserfaring er vigtig, når man arbejder med mennesker, siger 51-årige Carolyne Kaddu Rasmussen.