For noget tid siden valgte Katinka Fomsgaard Kjær at markere den europæiske arbejdsmiljøuge på sin afdeling ved hver dag at ”stjæle” fem minutter fra morgenkonferencen til en meditationspraksis for de 25 sygeplejersker og socialrådgivere, hun er leder for.
”Jeg guidede dem igennem en meditation for at give dem en oplevelse af, hvordan fem minutters bevidst opmærksomhed kan være med til at give kroppen og hjernen ro og nærvær. Jeg var meget spændt, fordi det krævede både en overvindelse af mig personligt og en enorm tillid leder og medarbejder imellem,” siger Katinka Fomsgaard Kjær, der er oversygeplejerske på Børne- og Ungeklinikken på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på OUH i Odense.
Hvordan medarbejderne reagerede på, at Katinka Fomsgaard Kjær i virkeligheden gav dem en oplevelse af at træne compassion, kommer vi tilbage til.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Patienterne på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital er børn og unge mellem 0 og 18 år med både akutte og kroniske alvorlige diagnoser som for eksempel diabetes, kroniske tarm- eller nyresygdomme, neurologiske lidelser eller andet. Når børn er syge, involverer det hele familien, hvilket indimellem kan gøre behandlingsopgaven kompleks.
”Det er krævende, fordi der er flere relationer, man skal være opmærksom på, og man skal kommunikere på flere niveauer,” forklarer Katinka Fomsgaard Kjær, der har arbejdet i pædiatrien i alle de 25 år, hun har været sygeplejerske.
Da hun blev ledende sygeplejerske, tog hun som det første en master i offentlig ledelse, der gav hende et solidt grundlag for ledelsesteori og mange redskaber til at være leder på et hospital.
”Det er et godt ståsted, men samtidig synes jeg også, at man som leder har en forpligtelse til at udvikle sig og være nysgerrig og reflekterende. Og så stødte jeg på begrebet compassion ...”
Compassion kan defineres som ”at være opmærksom på og give plads til egne og andres svære følelser, reaktioner og udfordringer”. Når vi handler med compassion, kan vi reagere på lidelse med forståelse, venlighed og tålmodighed.