Karrierekonsulenten om at være ny i dit første job: ”Du vil helt sikkert blive overrasket – både positivt og negativt”

Skal du starte – eller er du lige startet – i dit første job som nyuddannet? Karrierekonsulent Julie Baagø fortæller, hvad du kan forvente og forberede dig på.

Hvilke forventninger har man typisk til sit første job?
Der kan være mange forventninger på forskellige niveauer. En forventning om at blive taget godt imod og introduceret til arbejdspladsen og opgaverne af imødekommende kolleger. Måske forventer man også, at man kan bruge en masse faglige redskaber, metoder eller tests, som man har lært på uddannelsen. Og så er mange spændte og måske endda bekymrede for om de er dygtige nok.

Er der noget, man skal være særligt opmærksom på, når man skal starte i sit første job?
Ovenstående eksempler på forventninger er nogle meget rimelige forventninger at have. Tænk over hvordan du selv kan være med til at sikre forventningerne indfries. Og hvis de ikke indfries, så tal om det med dine kolleger og leder. Husk, at du er ny, og at det er helt almindeligt at være usikker på om du gør det godt nok. Hvis du gør det bedste du kan – og sørger for at søge hjælp og sparring, når du har brug for det – så gør du det godt!

Hvordan ved man, om man er havnet det rigtige sted for én selv?
Hvis du oplever, at du lærer, har gode kolleger og har mulighed for at udvikle dig, så er du landet det rigtige sted. Det kan sagtens føles hårdt og svært, og det er ikke altid alle opgaver og alle kolleger, du synes lige godt om. Men hvis du sover godt de fleste nætter, og du de fleste dage synes, det er ok, eller måske ligefrem glæder dig til at komme på arbejde, så er det et job, der er værd at holde på indtil du måske engang får lyst til nye udfordringer.

Hvad er det for en personlig/faglig proces, der går i gang, når man starter i sit første job?
Der er i sig selv en stor læring i at tage det ansvar på dig, som du har fået tildelt. Nu er du ”den der er den”. Det er en proces at stole nok på dig selv til at tage det på dig. Husk at søge sparring og feedback fra din leder og kolleger, men lær også at stole på din faglighed. For hver gang du løser en opgave, vil du erfare, at du lærer af det, og dermed vil være mere sikker næste gang. Det er uanset om du lykkedes med opgaven eller ikke. Som sundhedsfaglige er vi trænet i at reflektere over og lære af vores praksis, og derfor kan du se det som en god læring, at du kan justere på din opgaveløsning til næste gang.

Mange kan være utålmodige og vil kunne det hele på én gang – hvad er dit bedste råd til dem?
Husk, at både livet og arbejdslivet er langt, og at der er mange faser i livet. Som nyuddannet skal du opbygge erfaring, og du kan ikke forvente at lande det perfekte job fra starten. Alle job og vikariater vil give dig nye erfaringer, du kan bruge fremadrettet. Du vil helt sikkert blive overrasket, både positivt og negativt, over, at noget var bedre, end du troede – og andet var dårligere.

Hvordan tackler man bedst det store ansvar, det er at være ansat (fremfor fx at være i praktik)?
Tillad dig selv at være nyuddannet eller ny i jobbet. Vær nysgerrig, åben og læringsvillig, men stå ved dit behov for sparring og hjælp, når du står i situationer du ikke føler dig sikker på. Sørg for at få styr på, hvem du kan kontakte, hvis du står med et akut behov for hjælp.

Hvordan skal man forholde sig, hvis man ikke har landet sit drømmejob i første omgang?
Du kan få en masse ud af det alligevel. Du har selv stor indflydelse på, om dine opgaver er spændende og om du har et godt fællesskab med dine kolleger. Du kan nemt blive overrasket over, at der alligevel er spændende faglige udfordringer i de arbejdsopgaver der er, eller det kan være det viser sig at du har de bedste kolleger du kunne ønske dig.

Da jeg var nyuddannet ergoterapeut var mit drømmejob at komme til at arbejde med genoptræning på et sygehus. Jeg kom bare ikke i betragtning til den type job, og endte med et job i kommunen med træning, aktiviteter og hjælpemiddelvurderinger til ældre borgere. Som helt ung troede jeg ikke, det ville være spændende at arbejde med ældre, men det viste sig, at der var masse af faglige udfordringer i jobbet, og desuden havde jeg gode kolleger både mono-og tværfagligt, som jeg lærte meget af. Jeg har faktisk aldrig arbejdet på et sygehus. Nu er jeg karrierekonsulent i Din Sundhedsfaglige A-kasse, så min karriere kom til at se helt anderledes ud, end jeg havde troet, da jeg var nyuddannet.

Om eksperten

Karrierekonsulent Julie Baagø er oprindeligt uddannet ergoterapeut og rådgiver til dagligt medlemmer inden for karriereudvikling og jobsøgning.

Alle karrierekonsulenter i Din Sundhedsfaglige A-kasse har en sundhedsfaglig baggrund og kender derfor dit fag og dit arbejdsmarked. 

Gratis stress-vejledning

Har du brug for redskaber til at forebygge og håndtere stress?

Som medlem af Din Sundhedsfaglig A-kasse kan du booke en gratis samtale ved en af vores professionelle stressvejledere.

Book en samtale