Ny midlertidig lovgivning gør det muligt at arbejde i sundhedsvæsnet uden modregning i efterlønnen

Fra 1. juli 2023 er det muligt for medlemmer på efterløn at arbejde i sundhedsvæsnet uden at blive økonomisk modregnet. Dermed bliver det nu mere attraktivt fortsat at gøre en indsats – også selvom man er gået på efterløn.

Nyheder 26. juni 2023

’Det er meget positivt, at Folketinget nu gør det mere attraktivt for vores medlemmer på efterløn at have arbejdstimer med fuld løn samtidigt’. Sådan siger Harun Demirtas, der er forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Indtil nu har det kun været muligt at undgå modregning, hvis du under pandemien tog Covid-relateret arbejde eller arbejdede med ukrainske flygtninge.

Erfaringerne fra Covid-19 var især meget positive. Her valgte flere medlemmer fra Din Sundhedsfaglige A-kasse at melde sig aktivt i beredskabet og kombinerede vagter og arbejde med deres efterløn. Sundhedsfaglige kompetencer og mangeårige erfaringer kom således til at spille en vigtig rolle i, hvordan vi som borgere og samfund kom gennem pandemien.

Hjælp til et hårdt presset sundhedsvæsen

Med den nye lovgivning ønsker regeringen og regionerne at give sundhedsfaglige på efterløn et økonomisk incitament for at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Og noget tyder på, at det er en mulighed, som flere vil gribe.

”Vi talt med rigtig mange medlemmer, der er på efterløn, og som stadig ønsker at bidrage med deres kompetencer og erfaring i sundhedsvæsenet. På den måde kan vores medlemmer på efterløn være med til at afhjælpe nogle af de aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet”, siger Harun Demirtas og fortsætter;

”Derfor har vi også arbejdet politisk for, at muligheden skulle genindføres, da den udløb tilbage i december 2022. Vi har fx skrevet direkte til beskæftigelsesministeren, og vi er glade for, at der er blevet lyttet”.

Tilbage i oktober spurgte vi vores medlemmer på efterløn, om de ville tage vagter i sundhedsvæsnet, hvis de undgik modregning. Her var tæt på 6 ud af 10 sygeplejersker positivt stemt for at hoppe i kitlen igen.

Indtil videre kun en midlertidig løsning for efterlønnerne

Muligheden er ikke uendelig, men gælder for 2023 og 2024. Muligheden er heller ikke for alle, da man fra politisk side har valgt, at visse betingelser skal være opfyldt, før den enkelte kan undgå modregningen.

”Vi så gerne, at det blev en permanent løsning, men indtil videre er vi glad for den nye mulighed, der også åbner op for mere forskelligt arbejde i sundhedsvæsnet end tidligere. Vi er også opmærksomme på, at betingelser kan opleves uhensigtsmæssige. Derfor følger vi tæt, hvilken praksis der bliver dannet”, afslutter Harun Demirtas.

Læs mere om ordningen, og hvordan du undgår modregning, hvis du arbejder i sundhedsvæsnet

Nyhed

Denne nyhed blev publiceret 26. juni 2023

Se alle nyheder

Ordningen er midlertidig

Loven blev vedtaget 1. juni 2023 af Folketinget. Loven træder i kraft 1. juli 2023, men gælder for hele 2023 og 2024.

Se, hvilket arbejde er omfattet