Få dine
Få hjælp ved
Styrk din
Deltag i
Læs om
Mit DSA
August markerer ikke blot den festlige fejring af Priden. Det er også en påmindelse om de udfordringer, LGBT+ personer står overfor i sundhedssystemet. Som sundhedsfaglig a-kasse ønsker vi at sætte fokus på den ulighed, der stadig præger sundheden for LGBT+ personer.
Det fleksible arbejdsliv er på alles læber. Fra Moderaternes drøm om en ny trepart for børnefamilier, over Venstres ønske om at nedsætte en arbejdslivskommission og til SF's forslag om en supplerende dagpengeydelse for familier i særomstændigheder. Langt om længe virker alle klar til reelt at skabe en bedre balance i arbejdslivet.
Det undrer os, at ekspertgruppen svarer så uambitiøst på, hvordan a-kasser får en større rolle. En effektiv fremtidssikring sker ikke uden a-kasserne. Vi får de ledige i produktivt arbejde, arbejdsgiverne nyder vores tilbud, og vi sparer samfundet penge. Og vi er klar til at tage mere ansvar – gerne sammen med kommunerne.
Når man dagligt arbejder for at skabe bæredygtige arbejdsliv, lyder SFs forslag om ret til at gå ned i tid med en supplerende dagpengeydelse, når særomstændigheder presser familielivet, ganske relevant. Hvis vi skal holde længere på arbejdsmarkedet kan det reelt blive en nødvendighed. Til gavn for os selv, vores familier og samfundsøkonomien. Som krumtap på et effektivt arbejdsmarked griber vi som a-kasse gerne opgaven og er klar til dialog om skarpere afgrænsning, så visionerne bliver levedygtige.
Regeringen har indgået en bred aftale så flere udlændinge skal kunne komme til Danmark og arbejde som sosu-hjælpere eller få hurtigere autorisation på deres sundhedsuddannelse. Men manglen på personale er akut og voksende. Derfor skal aftalen omsættes til mere end luftige ambitioner om afbureaukratisering, dialog med tredjelande og nye lappeløsninger.
Ventelister og plejebehov vokser. Sygehussektoren er presset og mangler personale. Færre søger ind på uddannelserne, og nu er flere dimittender ledige. Alligevel er seneste bud på en løsning et ”kvalificeret” ansættelsesstop. Det er da et paradoks, der er til at få øje på: Vi mangler sundhedsfaglige, men stopper samtidig med at ansætte dem? Vi vil uddanne flere, men vi kan ikke sikre dem et job?
I 1919 kæmpede arbejderbevægelsen for en tålelig tilværelse med ”8 timers arbejde, 8 timers hvile og 8 timers søvn”. Godt 100 år senere fokuserer den socialdemokratisk ledede regering vist mest på arbejdsdagen og virker ude efter danskernes arbejdsmoral. Men retorikken synes forældet, uden nuancer og uden fremsyn. Det kan da næppe være effektivt? En spritny podcast fra Din Sundhedsfaglige A-kasse med en tidligere, central S-minister er seneste tegn på noget andet.
Flere sundhedsfaglige efterlønnere vil formentlig tage arbejde, nu hvor de kan undgå at blive modregnet økonomisk. Men for en særlig gruppe giver den nye særlov ikke mening.
Som a-kasse ser vi, hvordan et arbejdsliv i ubalance giver krusninger på vandet andre steder i samfundet. Vi ser blandt andet, at medlemmer falder ud af arbejdsmarkedet, fordi de er udfordrede på balancen. Det skal vi som samfund tage alvorligt.
Arbejdet fylder rigtig meget for de fleste. Og det er godt! For når vi bruger en tredjedel af vores tid på at arbejde, er det vigtigt, at vi laver noget, vi brænder for - og at vi får noget igen. Desværre ser det ikke sådan ud for mange medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse.