Vi kan øge trivslen ved at skrue på arbejdstiden

Arbejdet fylder rigtig meget for de fleste. Og det er godt! For når vi bruger en tredjedel af vores tid på at arbejde, er det vigtigt, at vi laver noget, vi brænder for - og at vi får noget igen. Desværre ser det ikke sådan ud for mange medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Blog 30. marts 2023

En ud af to kan ikke få arbejdsliv og familie til at hænge sammen
En ny undersøgelse viser, at hvert andet medlem har oplevet, at det er svært at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Og mere end hvert tredje medlem overvejer at arbejde færre timer. Hvis ikke disse tal taler deres klare sprog, så gør tallene for medlemmernes trivsel:

  • Hvert tredje medlem føler sig stresset pga. arbejdet.
  • Hvert fjerde medlem føler sig udbrændt pga. arbejdet.
  • Hvert fjerde medlem er ramt af omsorgstræthed.

Hver tredje stilling bliver ikke besat
Den måde, vi indretter vores arbejdsliv i dag, virker ikke for alle. Og det kan ikke komme bag på nogen. For arbejdsstyrken har længe kaldt på en bedre balance. Det er et problem - både for den enkelte og for det danske samfund.

Hver tredje ledige stilling på sundhedsområdet bliver ikke besat, og spørger man sundhedsfaglige ledere, er rekruttering uden tvivl en af deres største hovedpiner.

Gode ideer fra Gødstrup
På fødeafdelingen på Regionshospitalet i Gødstrup har de måske knækket koden. I podcasten ”Det bæredygtige arbejdsliv” fortæller chefjordemoder Ann Fogsgaard, hvordan hun prioriterer at lytte til og inddrage medarbejderne i tilrettelæggelsen af arbejdet.

Det har blandt andet resulteret i et tilbud om en 4-dages arbejdsuge, hvor vagterne bliver en time længere – en time der alligevel ofte kom på som overarbejde.

Indtil videre har næsten halvdelen af medarbejderne takket ja til tilbuddet. Det er ikke helt gratis for arbejdsgiveren, men de tror på, det kan vindes ind gennem i kraft af mindre overarbejde og færre rekrutteringer, fordi de individuelle behov og fleksibilitet er i højsædet.

4-dages arbejdsuge mindsker stress og udbrændthed
Netop i de senere år er der kommet et stigende fokus på at tilbyde mere individuel fleksibilitet. Og med god grund. Flere arbejdspladser har allerede gode erfaringer, der viser, at det betaler sig at skrue på tiden, når man vil styrke trivslen. En kortere arbejdsuge kan mindske risikoen for stress og udbrændthed.

At 4-dages arbejdsuge kan lykkes på en fødeafdeling med døgnbemanding og stor uforudsigelighed, er et lysende eksempel, at det er en reel mulighed for mange arbejdspladser – måske endda flere, end man går og tror. Så hvorfor ikke prøve det af?

Individuel fleksibilitet er mere end 4-dages arbejdsuge
Der findes mange forskellige modeller på 4-dages arbejdsuge, og ofte afhænger det af virksomheden og arbejdets karakter, hvilken model, der giver mening og er mulig at indføre. Nogle arbejder fuldtid fordelt på færre dage, andre har færre timer men til samme løn.

4-dages arbejdsuge er blot en af de knapper, man kan skrue på ift. individuel fleksibilitet. I Gødstrup skruer de på flere. Det kan du høre mere om i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Lyt med og bliv inspireret
Vores ypperste formål som a-kasse er at sikre, at flere tjekker ind på arbejdsmarkedet frem for ud. Derfor bruger vi vores store stemme for 98.000 sundhedsprofessionelle til at inspirere til, hvordan man kan skabe et bæredygtigt arbejdsliv inden for de rammer, der er til rådighed. Det er vores nye podcast et eksempel på.

Lyt med, bliv inspireret og grib chancen for at skabe den forandring, du og din arbejdsplads måske har brug for.

Blog

Dette blogindlæg blev publiceret 30. marts 2023

Se alle blogindlæg

Om Harun Demirtas

Forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Harun Demirtas er født 4. juni 1989, bor i København og er uddannet sygeplejerske og social- og sundhedsassistent.

Er desuden 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, og har været politisk aktiv i flere foreninger bl.a. bestyrelsesmedlem i AIDS-Fondet og Dansk Kvindesamfund.

Hørt vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Læs mere