Compassion nedsætter stress, angst og depression
Nanja Holland Hansen er certificeret CCT underviser fra Stanford University og har forsket i compassion-træning og effekten af det på dansk center for mindfulness på Aarhus universitet.
Her har hun undersøgt, hvordan træningen har virket på en gruppe pårørende til patienter i psykiatrien.
”Vores resultater viste, at deres symptomer på ’stress, angst og depression’ blev nedsat. Dvs. de pårørende gik fra at have milde symptomer på det, til at symptomerne var forsvundet. Og den effekt var vedvarende i seks måneder efter,” fortæller Nanja Holland Hansen.
De så desuden også, at de pårørendes generelle trivsel og robusthed blev øget. Det vil sige, at deres evne til at komme tilbage efter en stressfuld hændelse blev bedre. De blev bedre til at regulere følelser.
Forsøget gik ud på, at en gruppe på 20 pårørende skulle deltage i et forløb på 8 uger, hvor de skulle træne compassion. De skulle blandt andet meditere 20 minutter hver dag, og så skulle de mødes i gruppen to timer om ugen og træne sammen.
Til de fysiske møder skulle gruppen starte med en øvelse, hvor de skulle spørge sig selv, ’hvorfor vælger jeg at træne’?
”Det er både for at skabe en bevidsthed om, at de har valgt at træne. Men det hjælpwe også på at lande i rummet,” forklarer Nanja.
Derudover lavede de små gruppeøvelser, hvor de skulle dykke ned i deres ugentlige meditation, og se nærmere på, hvad de havde opdaget. Hvis de ikke havde mediteret, skulle de være nysgerrige på, hvad der havde stået i vejen for deres træningen. Samtidig med at den ene person fortalte, trænede resten af gruppen i at lytte uden at gøre noget og uden at komme med råd.
”Meditation virker, fordi det har en selvregulerende effekt, når jeg bliver opmærksom på min krop og mine tanker og følelser. Hvad er det, min krop prøver at sige til mig, hvad er det for nogle følelsesmæssige responser jeg har? Når jeg har en opmærksomhed på det, så kan jeg også have en bedre idé om, hvordan jeg reagerer i forskellige situationer,” siger Nanja.
Hypotesen med forsøget var, at efter 8 ugers træning ville man se en nedgang i symptomerne på ’stress, angst og depression’, og at deres generelle trivsel ville stige.
”Vi ville undersøge, hvorvidt mindfulness og self-compassion er de aktive ingredienser – de såkaldte mediatorer – i compassion-træning og i effekterne af den træning. Kan vi med sikkerhed sige, at det er mindfulness og self-compassion, der gør, at vi ser nedsatte symptomer på stress, angst og depression? Eller har vi bare en god idé om, at det er virkningsfuldt? Det har vi nu undersøgt med single og multiple mediationsanalyser – analyser, som giver viden om, hvad der ’medierer’ eller driver effekten af en given mental sundhedsintervention,” forklarer Nanja Holland Hansen i en artikel til Dansk Center for Mindfulness.
Og resultaterne af undersøgelsen er klare.
”Når deltagerne træner mindfulness og self-compassion, så er det netop disse to komponenter, der er de aktive ingredienser, der nedsætter symptomer på ringe mental sundhed,” fortæller Nanja Holland Hansen i artiklen.
Hvis du selv er interesseret i at træne compassion kan du finde øvelser på Aarhus Universitets hjemmeside under Center for Mindfulness.
Lyt til episoden her eller i din foretrukne podcastapp