Karrierekonsulenten: ”Mange tror, de skal kunne det hele hurtigt. Men ting tager tid”

At være ny på arbejdsmarkedet er som en skabe en helt ny identitet. En fagidentitet. Så hvem er den nye dig – og hvordan når du derhen?

Det er en stor omvæltning at gå fra studieliv til arbejdsliv. Ikke mindst på grund af de forventninger, vi har til os selv og vores første ”rigtige” job.

”Det at gå på arbejde skal give mening for os og udvikle os både fagligt og personligt,” lyder det fra karrierekonsulent i Din Sundhedsfaglige A-kasse Tine Siv Gildbjerg.

Hun rådgiver til dagligt sundhedsprofessionelle medlemmer af a-kassen i karriereudvikling, og ifølge hende ser vi i dag mange unge stille høje krav til dem selv og arbejdspladsen.

”Det er fedt og på mange måder inspirerende at se. Det er dog ikke altid lykken at træde ind på arbejdsmarkedet som helt ny, fordi presset kan være stort og det er ikke alle opgaver, der er lige spændende. I de tilfælde kan et såkaldt ’reality-tjek’ være en god idé,” tilføjer Tine Siv Gildbjerg.

Det vender vi tilbage til.

Faglig selvtillid kommer med tiden

Først og fremmest er det nemlig en spændende og udviklende tid, du som ny på arbejdsmarkedet går i møde. Når du starter på et nyt arbejde – og endda for første gang – så er det også en ny identitetsskabelse, der går i gang, hvor du skal lære dig selv at kende i den profession, du er uddannet i.

”I takt med, at du bliver bedre til opgaverne og lærer jobbet at kende, vil du udvikle en fagidentitet i jobbet,” siger karrierekonsulenten og uddyber:

”Faglig selvtillid er at tro på dig selv og dine kompetencer og at det, du gør, er godt nok. At du hviler i dig selv i den rolle, du har. Dermed ikke sagt, at du skal vide alt. Når du arbejder inden for sundhedsområdet, kan du umuligt vide alt – derfor er det faktisk vigtigt at kende sin faglige begrænsning og vide, hvilke andre fageksperter du søge råd hos”.

Du gør dit bedste

Noget af det som kendetegner nye i job, er utålmodighed på egne vegne. Mange har, ifølge Tine Siv Gildbjerg, en tendens til at tro, at de skal mestre alt på én gang.

”Ting tager tid. Ingen har en forventning om, at du skal kunne det hele,” siger hun og råder til, at du vender dig mod din leder eller en erfaren kollega for feedback eller simpelthen minder dig selv om, at du er ny og at du gør det så godt, du kan.

”Min tommelfingerregel er, at hvis du ikke får at vide, at du gør noget dårligt eller forkert, så må du gå ud fra, at du gør det godt,” siger karrierekonsulenten.

Tilladt at sige fra

En ting er nye opgaver, en anden ting er det store ansvar, som for mange føles overvældende, når de ikke længere kan gemme sig under ”studerende-skiltet”.

”Den følelse vil aftage med tiden, når du bliver mere tryg i dine opgaver og falder til på arbejdspladsen,” forsikrer hun.

Oplever du din første tid på arbejdsmarkedet som svær, er du langt fra alene.

En undersøgelse* fra Dansk Sygeplejeråd viser, at hver 7. nyuddannede sygeplejerske bliver ramt af stress eller andre psykiske belastninger som følge af bl.a. andet stort arbejdspres, høje kognitive krav og modstridende krav i arbejdet. Det sker inden for de første 3 år.

Også forholdsvis nyuddannede jordemødre er svære at fastholde. Således viser en mindre (og ikke-repræsentativ) undersøgelse** fra Jordemoderforeningen i 2021, at knap hver tredje adspurgte jordemoder havde forladt fødegangen efter 5-6 år. Undersøgelsen afdækker ikke årsagerne til flugten, men eksperter peger på arbejdspresset og worklife-balance som afgørende faktorer.

Tine Siv Gildbjerg understreger, at det er vigtigt at sige fra, hvis du føler, at du bliver pålagt for meget ansvar for tidligt.

”Arbejdspladsen og særligt lederen skal kunne rumme det. Sig, at du har brug for ekstra oplæring eller mere støtte i hverdagen. Ledelsen har også et ansvar i at gøre det trygt at gå på arbejde. Det kan også være, at en kollega gider at kigge dig over skulderen, mens du udfører nogle af de opgaver, du er mest usikker på. Langt de fleste kan godt huske, hvordan det er at være ny og vil gerne hjælpe,” siger karrierekonsulenten.

Arbejdslivet er en proces

Og så var der lige det med ’reality-tjekket’.

Har du ikke landet dit drømmejob i første hug? Det sker sjældent og derfor er det også vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed.

”Se på dit arbejdsliv som en proces. Du kommer til at genopfinde dig selv rigtig mange gange i løbet af den tid, du arbejder. Dit nuværende eller kommende job er et fundament, du kan stå på til det, der kommer senere,” siger Tine Siv Gildbjerg.

Drømme og forventninger til fremtiden er altså ikke et no-go, men husk på, at du ikke nødvendigvis ved, hvad du vil om mange år.

”Det kan man ikke tænke sig frem til. Et arbejde skal man ofte mærke – du kan ikke tænke dig til hvordan det er at arbejde med et specifikt speciale. Det du starter din karriere med, er højst sandsynligt ikke det, du slutter den med. Du har mange år at udvikle dig i”.

Vigtigst er det, at du bliver klar over to ting: Mærk efter hvad du kan lide og hvad der dræner dig.

”Her og nu er det afgørende, at du har fokus på det, der fungerer. Er der gode kolleger, spændende patientcases eller udviklingsmuligheder? Find ud af, hvad der driver dig i dit job,” afslutter Tine Siv Gildbjerg.

* https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2018-3/nyuddannede-bliver-syge-af-at-gaa-paa-arbejde

** https://www.epaper.dk/jordemoderforeningen/tfj2021/tfj-03-2021-web/

 

Spot stress

Kender du de almindelige symptomer på stress? Og ved du, hvornår det er tid til at reagere på symptomerne?

Tag stress-testen

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Det undersøger vi i podcasten 'Det bæredygtige arbejdsliv'.

Lyt til podcasten