Lært at sige fra
For Katrine Rydborg betyder introduktionsstillingen blandt andet, at hun ud over at have en fast mentor også får supervision hver anden uge, og at der er mulighed for at komme ud på andre afdelinger sidst i forløbet. Derudover modtager de nyuddannede sygeplejersker ekstra undervisning, som øger deres kompetenceniveau hurtigere.
”Jeg var meget positiv, når jeg kom hjem i starten. Jeg følte, at jeg lærte mine kolleger at kende, og at de var interesserede i mig. Der er jo mange ting, man ikke har prøvet som studerende, og så kunne jeg bare spørge, om de ville forklare eller instruere mig, og de gjorde det altid med et smil,” siger Katrine Rydborg, som især også var glad for, at hun ikke skulle gå stuegang alene med lægen i begyndelsen.
Hun anerkender dog, at det kræver meget af kollegerne, når der bliver ansat nye i introstillingerne.
”Der bliver brugt rigtig mange ressourcer på at tage imod nye folk, for det er ikke helt ligetil at starte på en afdeling på et sygehus, når man er nyuddannet uden meget erfaring. Som studerende er man ikke en del af normeringen, der er mere tid, og man har ikke det samme ansvar.”
Artiklen fortsætter under billedet
Især har den 27-årige sygeplejerske været glad for den regelmæssige supervision, hvor alt fra svære dilemmaer til praktiske ting bliver vendt i den samme gruppe – og med den samme eksterne supervisor hver gang.
”Vi taler ofte om at sige fra, for eksempel over for at have mange patienter, for man kan ikke overskue så mange, når man er ny. Vi taler også om, at man har brug for at holde fri, og at det er ok at sige nej til ekstravagter. Det har vi stort fokus på, fordi der er så meget pres på,” siger Katrine Rydborg.
Hun er meget opmærksom på at tage vare på sig selv.
”Man kan hurtigt komme til at arbejde alt for meget. Som studerende mangler man at lære nogle redskaber til at håndtere det pres, der er, når man kommer ud – både fra ledere, der gerne vil have, at man tager ekstravagter eller et pres, fordi man ikke helt når at blive færdig med det, man er i gang med. Så tager man måske overarbejde i stedet for at tænke, at der altid kommer nogen på næste vagt, som kan tage over.”
Men supervisionen har også givet hende en ballast i svære situationer.
”Hvis ikke vi havde supervision, ville jeg være mere usikker, og så kunne det hurtigere blive skræmmende eller ubehageligt at gå på arbejde. Man ville nok også have større tendens til at finde noget andet, for der er jo ledige job overalt lige nu.”