Opdag forråelsens første tegn
I virkeligheden kan der være mange forskellige tegn på forråelse. Men det mest oplagte tegn, at få øje på, er, når man begynder at blive irriteret.
”Folk skal ikke snige sig ind på mig, man orker dem bare ikke. Og de skal ikke begynde at spille op med noget som helst,” forklarer Dorthe Birkmose.
Hun siger også, at følelsen af irritation faktisk kan opstå allerede før, man er mødt ind på arbejdet, selvom der ikke er nogen, som har gjort en noget endnu.
Et andet tidligt tegn er, at man begynder at tænke mindre og føle mindre. Du prøver at gøre dig selv ligeglad.
”Man tillægger sig en form for kynisme og ligegyldighed. Det er ikke nødvendigvis overfor alle eller i alle situationer, men man bliver lidt mere hårdhudet, og man bliver lidt mere ligeglad,” siger Dorthe Birkmose.
Et tredje tegn er, at man er blevet mere hård, og har fået en nedsættende humor, som man fx bruger mod de borgere, som du skal passe på.
Man ser fx at der bliver lavet parodier på borgerne til personalemøderne, og at personalet griner højlydt og hånligt på andres bekostning.
Et fjerde klassisk tegn på, at forråelsesprocessen er begyndt at køre, er, at folk ikke gider at høre på hinanden. Det ser man ved, at hvis der er en kollega, som siger fra over arbejdsvilkårene, eller den hånlige og nedværdigende tone, så vil andre tysse på kollegaen – og måske ovenikøbet kategorisere kollegaen som svag.
”Man orker ikke at høre på de faresignaler, som folk egentlig forsøger at udtrykke og forsøger at tale om. Og her hører man ofte folk sige - ’Så slemt er det da heller ikke. - Det er ikke værre end andre steder - Nu må vi bare prøve at få det til at hænge sammen’. Og på den måde tysser folk bare på hinanden, og så får man ikke taget hånd om det,” siger Dorthe Birkmose.
Lyt til den nyeste episode af podcasten 'Det bæredygtige arbejdsliv':