Fra fødegangen til akademiker: Sandra fik uventet job

Sandra Boel er uddannet jordemoder, men valgte efter nogle år at bygge oven på med en kandidat i folkesundhedsvidenskab. I dag arbejder hun i et medicinalfirma og har fået både den bredde og de fremtidsmuligheder i arbejdslivet, hun savnede som specialist på fødegangen.

Er man jordemoder, arbejder man i et eller andet omfang med gravide og fødende kvinder. Om man arbejder i dagtimerne på en privatklinik, på fødegangen på et stort hospital om natten eller i et telt udsendt af en nødhjælpsorganisation – fagligheden er den samme.

Selv om Sandra Boel elskede både studiet og jobbet som jordemoder, fik hun alligevel efter nogle år en idé om, at hun måske skulle noget andet og mere.

”Jeg havde gået et stykke tid med tanker om, at jeg gerne ville læse en kandidat, for når man er jordemoder, er man jo specialist. Altså virkelig specialist, og hvis jeg på et eller andet tidspunkt ville prøve kræfter med noget andet, var jeg nødt til at få en overbygning, som var mere generalist-orienteret,” siger den 36-årige jordemoder.

Sandra Boel blev uddannet i 2014 og valgte studiet, fordi ”omsorgsgenet lå lige til højrebenet”, og der var en ambitiøs tilgang til faget.

”Det er ikke et studie, man bare lige kravler igennem,” fastslår hun og tilføjer, at man tilbringer næsten halvdelen af tiden i praktik, så man bliver kastet ud i jobbet efter kort tid.

”Der er ikke noget så adrenalin-pumpende som en fødsel, hvor du kan se, at det, du laver, skaber værdi. Jeg tror sådan set godt, jeg kunne have været jordemoder endnu, hvis jeg måtte gå på arbejde hver dag fra otte til fire. Arbejdstiderne blev en dealbreaker for mig,” siger Sandra Boel, der havde svært ved at håndtere at gå på arbejde, men resten af samfundet holdt fri.

Artiklen fortsætter under billedet 

Bredere kompetencer

Da Sandra Boel blev færdig, var der – i skærende kontrast til nu – stor arbejdsløshed blandt jordemødre, og hun søgte derfor til Norge for at arbejde et års tid. Hun blev gravid, vendte hjem og fik efter en kort barsel tilbudt et vikariat på fødegangen i Esbjerg, hvilket hurtigt førte til fastansættelse. Imens rumlede fremtidsplanerne i baghovedet.

En af hendes medstuderende fra jordemoderstudiet havde også et lille barn, og sammen søgte de ind på en toårig kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. At det ikke blev jordemodervidenskab, de to kolleger stablede ovenpå, var meget bevidst.

”Når du læser jordemodervidenskab, får du selvfølgelig noget mere analytisk og forskningsorienteret, men du er stadig inden for samme felt. Jeg ville gerne have en bredere række af kompetencer,” siger Sandra Boel, som også lagde vægt på, at der var praktik undervejs.

”På det tidspunkt havde jeg en helt klar fornemmelse af, at jeg ville arbejde i en styrelse senere. Jeg havde dog ikke helt noget begreb om, hvad jeg kunne, når jeg blev færdig. Det giver sig selv, hvad du skal som jordemoder, men hvad kan du, når du har læst en kandidat i folkesundhedsvidenskab? Det skal man ofte selv ud at definere.”

Kandidatuddannelsen er et internationalt studie, og de studerende har enten en akademisk baggrund fra ind- eller udland eller en sundhedsfaglig professionsbachelor. Sandra Boel syntes, det var en fordel at have jordemoderuddannelsen i bagagen.

”Jeg kunne lige pludselig se det hele lidt mere fra et helikopterperspektiv og koble teorierne med noget af det, jeg havde stået i som jordemoder. Det blev mere praksisnært for mig.”

Et kommercielt mindset

Sandra Boel ville ikke være arbejdsløs efter kandidaten og vendte derfor tilbage til jordemoderjobbet for en kort bemærkning, indtil hun landede sit første job som fuldmægtig i økonomiafdelingen på Sydvestjysk Sygehus. Her arbejdede hun med alt fra strategi til rokadeplaner og skulle også supportere afdelingsledelserne og direktionen.

”Min chef var lidt betænkelig ved at ansætte mig, for jeg var den eneste med sundhedsfaglig baggrund i afdelingen, men det endte med at være en fordel, at jeg kunne tale samme sprog som læger og sygeplejersker, når noget nyt skulle implementeres. Jeg havde en fordel i forhold til at skabe relationer, som gjorde samarbejdet meget nemmere.”

To år på kontorgangen i sygehusverdenen gav Sandra Boel mod på mere, og hun søgte jobbet med den lange titel ”Executive Management Assistant” i medicinalvirksomheden 2care4 i Esbjerg.

Efter to samtaler, en intelligens- og personlighedstest fik Sandra Boel tilbudt jobbet, men havde egentlig tænkt sig at sige nej.

”Jeg var faktisk meget i tvivl om, om vi kunne matche hinanden. De efterspurgte et kommercielt mindset, og jeg er bare ikke super kommercielt anlagt, og det var jeg meget ærlig om. Jeg syntes også, tanken om at arbejde i det private erhvervsliv var lidt skræmmende – det er jo nogle helt andre vilkår, måske var der ikke betalt frokostpause og øvre arbejdstid,” siger Sandra Boel.

Hun fik dog mulighed for at tale med forgængeren i jobbet, og efter en lang snak blev hun overtalt til at springe ud i det.

”Jeg har bestemt ikke fortrudt, men jeg kan love dig, at jeg ikke havde forudsætningerne for det. Så min chef vidste jo godt, at han tog én ind, der skulle klædes på,” griner hun.

Artiklen fortsætter under billedet 

God til relationer

Medicinalfirmaet 2care4 har rod i Danmark og har over 300 ansatte i flere lande. Virksomheden parallelimporterer medicin til det danske, tyske og nordiske marked og producerer derudover generiske lægemidler, som er medicinske produkter, der kan fremstilles, efter et patent er udløbet.

”Jeg havde ikke nogen forstand på kommerciel virksomhed.  Jeg kendte ikke til produktion eller kvalitetsregulativer, eller hvordan du styrer økonomien i en privat virksomhed.  Det er meget anderledes end i det offentlige,” siger hun og fortsætter:

”… og så er det jo bare en performancekultur, hvor jeg i flere aspekter er den diametrale modsætning af alle dem, der sidder i ledelsen. Det har jeg lige skullet vænne mig til.”

Sandra Boels job i 2care4 består i at supportere to topledelser, hjælpe med at samle op og få implementeret nye projekter i hele organisationen. Hun skal med egne ord kunne navigere i alle lag, være sparringspartner for sin chef og ”hans øjne og ører” i virksomhedens forskellige afdelinger.

”Jeg bruger rigtig meget af min robusthed og de erfaringer og relationelle kompetencer, jeg har tilegnet mig som jordemoder, og så kan jeg tilføje et islæt af struktur og en analytisk tilgang med min kandidat,” siger Sandra Boel.

Hun mener selv, at hendes jordemoderbaggrund givet hende særlige kvalifikationer i forhold til at danne relationer.

”Jeg observerer og kan ret hurtigt aflæse stemninger og følelser. Nogle gange har jeg opfattet et eller andet, som bagefter kan være basis for en afklarende snak.

Sandra Boel er efter det første år i medicinalbranchen ved at føle sig lidt mere hjemme, selv om læringskurven har været ekstrem.

”Jeg har ikke nogen klare ambitioner for fremtiden, men der er mange muligheder. Jeg har stadig supermeget at lære, og jeg vil gerne blive så dygtig til det, jeg laver, at jeg kan gå ind i et rum og føle mig lige så meget som en autoritet, som jeg gør som jordemoder.”

Medlemstilbud: Få sparring på din karriere

Savner du retning i dit arbejdsliv, eller drømmer du om at gå en ny vej? Få professionel sparring til at afklare dine mål og ønsker i arbejdslivet hos en af vores sundhedsfaglige karrierekonsulenter.

Læs mere

Gratis temamøde: Find job som akademikere

Deltag i vores temamøde 'Find job som akademikere' og få inspiration til en jobsøgningsstrategi med udgangspunkt i din konkrete kompetenceprofil.

Læs mere her