Jobsøgning - forbered dig

Når du søger job, er det vigtigt, at du forbereder dig godt. Allerede inden du skriver din ansøgning og dit CV, skal du vide noget om virksomheden og arbejdsstedet.

At skrive en ansøgning begynder lang tid før, du taster det første bogstav på tastaturet. Hvis du seriøst ønsker at lægge billet ind på et job, skal du forberede dig grundigt. Det er ikke ualmindeligt, at arbejdsgiveren modtager 50-100 ansøgninger til en stilling. Derfor skal din ansøgning stå stærkt for, at du bliver inviteret til en samtale.

Undersøg arbejdspladsen

Du skal undersøge det sted, hvor du vil søge job. Hvis du har sat dig ind arbejdspladsens organisation, værdier og metoder, kan du nemmere skrive en målrettet ansøgning, hvor du kommer ind på, dels hvorfor du gerne vil have jobbet, dels hvad du kan bidrage med.

Uanset om du søger som afløser på et plejehjem eller som neurologisk ergoterapeut, så skal du vide mest muligt om arbejdspladsen - og du skal kende dig selv godt. De to områder kombinerer du i din ansøgning.

For at få viden om arbejdspladsen kan du ringe til dem, inden du skriver din ansøgning. Du skal være seriøs i din henvendelse, og vi anbefaler, at du gennemgår følgende tjekliste, inden du ringer:

 • Du har forberedt dig på, hvordan du vil præsentere dig selv, og hvorfor du ringer.
 • Du spørger, om de har tid til at tale nu. Og hvis de ikke har tid nu, hvornår det vil passe bedre.
 • Du ved, hvad du vil spørge dem om, eller hvad du ønsker at få uddybet.
 • Det du vil spørge om er ikke noget, du selv kunne have læst på hjemmesiden.
 • Du har fundet et uforstyrret sted uden støj i baggrunden.
 • Du er høflig og lytter aktivt.
 • Du har tænkt over, hvordan du vil runde samtalen af.
Din motivation for at søge

De fleste arbejdsgivere vil gerne vide, hvorfor du vil arbejde hos dem. Jo mere specifikt du kan formulere det, jo bedre. Find gerne det helt særegne hos netop denne arbejdsgiver. Det er mere overbevisende at kunne sige, at du gerne vil arbejde på fx Rigshospitalet på grund af deres internationale forskning inden for det område, hvor du søger job, end at du blot nævner, at du gerne vil arbejde på et hospital. Der skal være en sammenhæng mellem, det du fremhæver som din motivation, og den stilling du søger. Tænk over, hvorfor du søger jobbet eller få en anden til at spørge dig ud om det.

Er det på grund af:

 • Arbejdsopgaverne?
 • Udfordringen?
 • Virksomheden?
 • Branchen?
 • Virksomhedens produkt og service?
Undgå floskler

Du får brug for at kende dig selv, når du søger job. Du skal - uden at benytte floskler - kunne sætte ord på, hvordan du arbejder. Et eksempel fra en færdiguddannet sygeplejerske, som skriver, at hun er omsorgsfuld og ansvarlig, vælger at uddybe det således: "Jeg lægger vægt på, at mine patienter har det godt, og jeg yder gerne en ekstra indsats, for at sikre mig at alt er, som det skal være.” Sådan viser hun med et eksempel, at hun er omsorgsfuld og ansvarlig i sit arbejde.

Når du har forberedt dig, er du klar til at skrive en målrettet ansøgning og et CV, der passer til stillingen. 

Held og lykke!

Ny app: Find dit næste job på Din Sundhedsfaglige Jobportal

Danmarks bedste overblik over ledige stillinger for sundhedsfaglige bachelorer og akademikere. Som noget nyt kan du hente jobportalen som app på din telefon.

Læs mere