Lær at lindre stress med håndarbejde

Håndarbejde kan være mere end bare tidsfordriv og hygge. Håndarbejde kan også have en positiv effekt på dit mentale helbred og lindre stress, angst og depression. Teorien bag kaldes craft psykologi, og beskriver de fysiske og psykiske fordele ved at udøve håndværk og håndarbejde. Psykolog bag teorien, Anne Kirketerp, fortæller, hvordan du kommer i gang.

Lyt til vores podcast

I en travl hverdag med høje forventninger til præstationer kombineret med manglende tid, kan livet nogle gange føles udmattende og stressende.

Desværre er følelsen af stress ikke længere en sjældenhed, og efterhånden er det blevet så genkendeligt, at det bliver kaldt for en folkesygdom i den offentlige debat.

Heldigvis er forskningen på området også blevet større, og der findes mange gode værktøjer, man kan gøre brug af, hvis man vil forebygge eller lindre stress.

En af de helt store spillere på banen kaldes for craft psykologi. En videnskabelig teori om, hvordan håndarbejde og håndværk kan have en positiv indflydelse på vores krop og sjæl.

Opfinderen af teorien er Anne Kirketerp, som er uddannet væver, håndarbejdslærer, psykolog og phd i motivation foretagsomhed.

Oplever du tegn på stress? Vi har uddannede stressvejledere hos os, som kan hjælpe dig videre. 

En undren førte til en ny psykologi
Det hele startede ved en undren. Anne Kirketerp ville finde ud af, hvorfor hun følte sig så lykkelig, når hun beskæftigede sig med håndarbejde. Hvad skete der med hendes krop og sind, når hun var fordybet i sin vævning og glemte tid og sted?

Det blev startskuddet for hendes videnskabelige undersøgelse, som siden har ført til begrebet craft psykologi, der identificerer de psykologiske effekter, som der sker, når vi udfører håndarbejde og håndværk.

Flow-tilstand skaber dopamin
Noget af det særlige vigtigt indenfor craft psykologi er begrebet flow. En tilstand kroppen kommer i, når man beskæftiger sig med et håndværk eller håndarbejde, er fuldstændig fordybet i projektet og glemmer tid og sted. Her udvikler kroppen positive hormoner, man oplever ro, og man glemmer bekymringer og følelsen af stress.

”Flow er vigtig, fordi vi i denne tilstand oplever en masse små mikro-succeser, som skaber glæde i kroppen. Det giver sunde dopain-rus, som giver en mestringsoplevelse og mere selvtillid,” fortæller Anne Kirketerp.

For at opnå flow, er det vigtigt, at vores håndværk har en præcis balance i sin sværhedsgrad ift. vores kompetencer. Det vil sige, at du skal føle dig tilpas udfordret, så du ikke keder dig, samtidig med at opgaven ikke bliver for svær, at du ikke kan løse den.

”Når der er god balance, så er det kendetegnet ved flow. Og når vi er i flow, er der nul stress-respons i kroppen,” siger Anne Kirketerp.

Andre effekter ved craft er ro, kapacitet, positive emotioner og præstation.

Stress kan opstå af at lave ingenting
Man kunne måske komme til at tænke, at det ville være bedre at slappe af og lave ingenting, hvis man vil af med følelsen af stress. Men faktisk kan kedsomhed også skabe stress.

Så hvis du ikke er mentalt eller fysisk udmattet i en sådan grad, at du har behov for at lave ingenting, så er det ikke Anne Kirketerps anbefaling at lægge sig på sofaen for at lindre stressen.

Kroppen kan nemlig selv skabe et indre stress-respons, hvis du keder dig.

”Så kører dit default-mode i hjernen helt af sig selv og kommer på afveje og begynder at skabe en masse bekymringstanker,” fortæller Anne Kirketerp og uddyber, at hjernens default-mode er det sted, hvor hjernen konstant arbejder på at skulle forhindre katastrofer. Det er altså den del af hjernen, som skaber bekymringer og forbereder sig på det værste.

Har du symptomer på stress? Tag vores test.

Sådan får du psykologisk effekt af håndarbejde
Ifølge teorien bag craft psykologi kan håndværk være med til at lindre stress, angst, depression og følelsen af meningsløshed. Det kan ikke erstatte psykiatrisk behandling, men det kan være et godt redskab til at lindre og forebygge. Derfor er det også et redskab, som kan have god effekt hos alle.

For at komme i gang med craft, skal du vælge et håndværk, som passer til dig. Det behøver ikke at være strikketøj, som ellers er meget udbredt og populært, fordi det er nemt at gå til. Kan du bedre lide at bygge fuglehuse, lave mad, arbejde med keramik, kan det også bruges. Det handler i virkeligheden om at være i gang med hænderne med et håndværk, som du kan fordybe dig i, og som har en god balance mellem udfordringer og færdigheder.

Få effekt på 30 minutter
Fordi mange af os lever i en travl hverdag, hvor vi dårligt har tid til mange af livets andre gøremål, er det heldigvis ikke nødvendigt at bruge flere timer på sit håndværk, for at få en positiv effekt ud af det.

”En halv time er også godt. Her kan aktiviteten være en belønning i sig selv,” siger Anne Kirketerp.

Hvis du alligevel føler, det er svært at nå, eller du føler dig træt sidst på dagen og derfor ikke orker at gå i gang med et projekt, har Anne Kirketerp også nogle gode råd.

Først og fremmest skal du have mange forskellige projekter i gang på en gang, så du altid kan vælge det projekt, som har den kompleksitet, som du har overskud til. Fredag aften, skal du måske ikke gå i gang med et stort strikkeprojekt, som kræver mange farver, at du tæller en masse og skal koncentrere dig helt vildt. Det projekt kan derimod være godt til en lørdag formiddag, hvor du har længere tid og er godt udhvilet.

Ofte planlægger mange deres aktivitet til at ligge sidst på dagen, efter de har gjort alle deres praktiske gøremål, som at vaske tøj og gøre rent. Men når man så når til aktiviteten, så er man for træt til at få det gjort. Her mener Anne Kirketerp, at det kan være en god idé at starte med aktiviteten, som er til for at nære dig, og så ordne vasketøjet senere, når du er træt.

”Det gør jo ikke noget at være træt, mens du hænger vasketøj op,” siger Anne Kirketerp.

På den måde kan man også bytte rundt på energibalancen, siger hun.

”Så når man faktisk slutter dagen, så sidder man ikke med følelsen af, at man ikke orker. På den måde kommer man ud af hamsterhjulet,” siger hun

I denne episode af podcasten ”Det bæredygtige arbejdsliv” fortæller Anne Kirketerp mere om effekten af craft psykologi, og hvorfor det er godt for sjælen. Du kan høre hele interviewet her.

Hørt vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv

Lyt her