Patientkommunikation, tværfagligt samarbejde og teknologi. Det er midlerne i nogle af de kreative løsninger, der lige nu arbejdes på for at frigive mere tid til sundhedsfaglige opgaver på landets sygehuse.
Landet over arbejder organisationer hver dag på at få arbejdsdagene til at glide nemmere. Hvorfor ikke lade sig inspirere? Vi har fundet 3 innovative tiltag fra den virkelige verden, der enten er rullet ud eller er ved at blive udviklet.
- Bedre patientkommunikation sikrer færre udskydelser og huller i en travl kalender
Møder en patient ind til en undersøgelse af tarmen uden at være ordentligt forberedt, risikerer man, at undersøgelsen må udsættes eller gentages.
Det er spild af både personalets og patientens tid. Derfor har endoskopi-personalet på Nykøbing F. Sygehus arbejdet målrettet med patientkommunikation – især i vejledningsmaterialet, som sendes til patienten forud for undersøgelsen.
De har kaldt projektet ”Ren tarm til tiden”, og løsningen er så stort et hit, at Kræftens Bekæmpelse opfordrer alle landets regioner til at tage idéen til sig.
Potentialet på området er stort, da tarmkræft er den 3. hyppigste kræftform i Danmark. Flere end 4.000 får diagnosen årligt. Tidlig diagnosticering er afgørende, og det er her, tarmundersøgelserne spiller en stor rolle.
Læs mere om projektet her.
- Tværfagligt samarbejde frigør tid til sygeplejefaglige opgaver og forkorter indlæggelsestiden
På medicinsk mave- og tarmafsnit på Slagelse Sygehus er afdelingens kliniske diætister gået fra 10 til 30 timer om ugen. Det har intensiveret det tværfaglige samarbejde og frigjort tid til andre sygeplejefaglige opgaver – som fx den følsomme samtale om patientens mulige alkoholproblem.
“I en travl hverdag kan det være udfordrende som sygeplejerske at have tid, men også at have det detaljerede faglige kendskab til, hvad der ville være den perfekte diætplan for den enkelte patient, som fx er i leverkoma. Det er en kæmpe hjælp, at Malene Jelkvist (klinisk diætist, red.) i dag har ansvaret for diætplanerne og serverer dem til os på et sølvfad,” forklarer udviklingssygeplejerske Mette Bidstrup Marcussen.
Læs hele artiklen her.
- Kan ny teknologi inden for ernæringsscreening skabe mere tid i hverdagen?
Algoritmer og data vil fremover overtage den manuelle proces, som en ernæringsscreening er i dag. Det er i hvert fald håbet for et projekt, der lige nu afprøves på Nykøbing F. Sygehus.
63 pct. af alle patienter er i risiko for at få forkert kost eller blive underernæret, og derfor er ernæringsscreening en vigtig del af enhver indlæggelse – men det er også en tidsrøver. Den problematik vil iværksætter og sygeplejerske Niklas Frost til livs.
Følg med i projektet løbende på Sygehusets LinkedIn-profil.
Har I tænkt i nye baner eller fundet alternative løsninger på din arbejdsplads? Send dem gerne i en mail til nlh@dsa.dk, så vi kan dele de gode historier.