Det kommer snigende
Tegnene på omsorgstræthed kan være mange og se forskellige ud. Og de kan være både individuelle eller kollektive, som en del af kulturen.
”Det kan jo være noget med, at man ikke rigtig orker andre mennesker eller at man overinvolverer sig. At man tænker, at man må jo fikse alting. Det kan også være noget med den måde, man taler om de mennesker, man arbejder med på arbejdspladsen. Man kan synes, at de er besværlige. Man kan synes, at de er provokerende. Det ser forskelligt ud,” siger Anne-Mette Sohn Jensen, som har en compassionfokuseret tilgang.
Hun fortæller, at omsorgstræthed ikke opstår fra den ene dag til den anden, men er noget, der sker over tid, og det kan føles som om, at man ikke har mere at give af.
”Man har svært ved at rumme den følelsesmæssige opgave, der er i at tage sig af andre mennesker. Og man har følelsen af, at man løber tør for omsorg,” lyder det.
Anne-Mette Sohn Jensen er ikke i tvivl, når hun bliver bedt om at nævne sit bedste råd til arbejdsgivere, som vil forebygge omsorgstræthed.
”Det er, at vi skal have en samtale i gang om det. Jeg bliver nogle gange spurgt af en leder, om jeg vil komme ud og tale om det, men om jeg kan lade være at kalde det omsorgstræthed? Så griner jeg lidt, og så siger jeg; Nej, vi bliver nødt til at tale om tingene, som de er. Hvis ikke man fra ledelsens side anerkender, at det her faktisk kan være et problem, så lover jeg, at der bliver snakket om det rundt omkring i krogene. Og den samtale er måske lidt mindre konstruktiv.”
Vil du vide, hvad du selv kan gøre for at undgå at blive omsorgstræt? Hør episoden ”Omsorgstræthed – det kan trænes væk”, hvor Anne-Mette Sohn Jensen fortæller meget mere om følelsen og giver redskaberne til at undgå den.