Fjern unødig forskelsbehandling for sundhedsfaglige efterlønnere, som gør en forskel

Flere sundhedsfaglige efterlønnere vil formentlig tage arbejde, nu hvor de slipper for at blive modregnet i økonomisk. Men for en særlig gruppe giver den nye særlov ikke mening.

Nyheder 4. juli 2023

Fra 1. juli 2023 er det muligt for medlemmer på efterløn at arbejde i sundhedsvæsnet uden at blive økonomisk modregnet. Dermed bliver det nu mere attraktivt fortsat at gøre en indsats – også selvom man er gået på efterløn.

”Det er positivt, at regeringen med dette tiltag ønsker at bidrage til at afvikle aktuelle udfordringer i sundhedsvæsenet. Det har vi arbejdet for længe og det er et kærkomment tiltag, at adgangen nu er blevet langt bredere og stort set alle dele i sundhedsvæsenet omfattes. Den tidligere adgang under corona var nemlig for smal og adgangen blev for de få,” udtaler Harun Demirtas, forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Forskelsbehandling uden grund

Intentionen med særloven har været at give et ekstra incitament til at netop de sundhedsfaglige efterlønnere enten tilskyndes til at tage flere timer eller vende tilbage til et trængt arbejdsmarked.

Men betingelserne for at undgå modregning spænder ben for intentionen. Faktisk oplever vi i Din Sundhedsfaglige A-kasse, at medlemmer unødig bliver forskelsbehandlet.

Er man ansat før 1. januar 2023 eller er man ansat før man går på efterløn, vil det være muligt at blive fritaget for modregning i efterløn for merarbejde. Er man på efterløn og ansættes efter 1. januar 2023 kan man arbejde ubegrænset uden fradrag i efterlønnen.

Så den efterlønsmodtager, der har trukket sig helt tilbage fra arbejdsmarkedet, bliver bedre stillet ved at påtage sig arbejde end den efterlønsmodtager, som alene havde trukket sig delvist tilbage fra arbejdsmarkedet og som fortsat bidrog til indsatsen i sundhedsvæsenet.

”Det giver en utilsigtet, men helt unødig forskelsbehandling mellem vores efterlønnere, ja selv to kollegaer på samme arbejdsplads. Vi opfordrer derfor politikere til at fjerne forskelsbehandlingen, og at aftalen udvides til omfatte alle efterlønsmodtagere, der arbejder i sundhedsvæsenet. Derfor skriver vi nu til politikerne bag aftalen,” siger Harun Demirtas.

”Jeg bliver mødt af sygeplejersker, som skuffes eller bliver vrede over, at netop deres bidrag og arbejdstimer alligevel skal modregnes. For de samme medlemmer har jo hørt politikere fortælle, at nu skulle det blive muligt uden økonomisk modregning.,” fortsætter han.

”Det bør være uafhængigt at om man før januar 2023 har trukket sig helt eller delvist fra arbejdsmarkedet omfattes af aftalen. Vi mener, at en opblødning i loven vil fremme det politiske ønske om at flest mulige bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet og yder et bidrag i et presset sundhedsvæsen – og det vil vi skrive til politikerne bag aftalen,” afslutter forpersonen.

Nyhed

Denne nyhed blev publiceret 4. juli 2023

Se alle nyheder