Skal du være far eller medmor, så er du fra august 2022 bedre stillet, når det kommer til retten til at afholde barsel. En ny orlovsmodel øremærker nemlig samme antal uger efter fødslen til begge forældre.
Der vil fortsat være 48 uger til deling mellem forældrene, men som noget nyt bliver 11 af ugerne øremærket far eller medmoren, hvor denne før har haft 2 uger at råde over. Afholder du ikke den øremærkede barsel, inden barnet er fyldt 1 år, bortfalder den.
Du kan få det fulde overblik og indblik i den nye orlovsmodel, som tager afsæt i et EU-direktiv, på beskæftigelsesministeriets hjemmeside.
Ingen regler uden undtagelser
Uanset om du er lønmodtager, selvstændig eller ledig, får du som udgangspunkt hver 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Dog gælder de nye regler om de øremærkede uger kun for lønmodtagere.
Det vil sige, at selvstændige, ledige eller studerende fortsat kan overdrage deres uger til barnets anden forældre – med undtagelse af de 2 uger i forbindelse med fødslen. Nøjagtig som reglerne er i dag.
Læs mere om generelle barselsregler og barselsdagpenge her.
LGBT- og solo-forældre må vente
Udover at far og medmor nu kommer mere på banen med de nye regler, så kan LGBT-familier og solo-forældre også se frem til nye regler og rettigheder. De må dog vente til januar 2024, hvor disse træder i kraft.
Der er blandt andet tale om, at solo-mødre og -fædre ligestilles, så begge nu har ret til 46 ugers orlov med barselsdagpenge, ligesom man vil kunne overdrage nogle af ugerne til et nærtstående familiemedlem. For LGBT-familier betyder de nye regler blandet andet, at flere personer end barnets retlige forældre kan få overdraget barselsuger.