Luftballon

Jordemødre og fysioterapeuter er mest rejselystne

Tidligere på sommeren kunne DR fortælle, at de norske myndigheder i 2022 har udstedt rekordmange autorisationer til danske sygeplejersker, der vil arbejde i Norge. Tal fra Din Sundhedsfaglige A-kasse viser dog, at det er jordemødre og fysioterapeuter, der oftest pakker kufferten til jobeventyr.

Johanna Risager er selvstændig jordemoder. Hun underviser på en privat fødselsforberedelsesklinik og i gravidyoga, hun har faste jordemoderkonsultationer for Hvidovre Fødeafdeling som timelønnet af regionen, og så er hun ansat i et vikarbureau, hvor hun tager vagter på Hvidovre – eller en uge ad gangen i Tromsø i Nordnorge. Og det er hun ikke alene om.

Nye tal viser, at netop jordemødre sammen med fysioterapeuter er de mest rejselystne faggrupper i Din Sundhedsfaglige A-kasse, som også favner sygeplejersker, bioanalytikere, radiografer og ergoterapeuter.

Grundene til at rejse ud er mange – og forskellige. For nogle handler det om faglige udfordringer, jobudvikling og løn. For andre er et job i et af vores nordiske nabolande en god mulighed for at få erfaring. Fx som nyuddannet sundhedsfaglig.

Genvej til job for nyuddannede

Siden 2017 har Din Sundhedsfaglige A-kasse haft et samarbejde med Nordisk Jobløsning - et EU-finansieret mobilitetsprojekt - om at formidle arbejdskraft på tværs af de nordiske lande.

Det giver god mening – særligt i forhold til udvalgte faggrupper, fortæller karrierechef i Din Sundhedsfaglige A-kasse Pernille Hinge:

”Selv om vores medlemsgrupper er eftertragtet arbejdskraft, oplever vi stadig, at nogle af faggrupperne kan være lidt længere om at komme i arbejde som nyuddannede. Vi har fx hjulpet flere nyuddannede fysioterapeuter og ergoterapeuter med at finde job i både Sverige og Norge”.

De fleste kommer tilbage

Når fysioterapeuterne rejser ud, bliver de typisk i udlandet i 10 måneder, mens jordemødre og sygeplejersker typisk er afsted i et halvt år.

”Sundhedsprofessionelle er i høj kurs både herhjemme og i udlandet. Vores medlemmer har altid haft en interesse i og gode muligheder for at tage arbejde i udlandet. Og vi oplever også, at de der kommer tilbage, hurtigt kommer i arbejde herhjemme med nye kvalifikationer i bagagen,” fortæller karrierechef Pernille Hinge.

Ifølge tal fra Din Sundhedsfaglige A-kasse er cirka en tredjedel af de medlemmer, som er rejst ud i årene 2020-2022, vendt tilbage igen*. To tredjedele af dem, der rejser ud, er altså væk i længere tid eller tager permanent ophold i udlandet. 

Flere rejser ud
Her ses det, at der i de seneste år er sket en stigning i antallet af medlemmer, som rejser til udlandet. En historie, som DR tidligere har afdækket.

*Opgørelsen er baseret på tal for medlemmer, der melder sig ud af a-kasse for at tage arbejde i et EØS-land og efterfølgende melder sig ind igen.