CV - sådan gør du

Dit CV skal fortælle, hvad du har lavet tidligere, og hvilke kompetencer du bringer med dig ind i det nye job. Vi har samlet nogle tips med særlig fokus på dig, som er studerende.

Du får lettere ved at søge job, hvis du løbende vedligeholder det CV, som indeholder alle dine erfaringer. For med et brutto-CV vil du til enhver tid kunne søge job med en målrettet ansøgning og et CV, der matcher jobbet.

Find flere skabeloner til ansøgning og CV og kom hurtigt i gang

Forskel på brutto CV og målrettet CV

Et CV, der indeholder alt, hvad du har lavet, er et brutto-CV, og det sender du aldrig afsted. Et brutto-CV skal du have for at kunne udarbejde et målrettet CV, når du vil søge et specifikt job.

Som studerende kan du opleve, at dit CV kan være lidt sparsomt i sit indhold, men husk at et CV består af andet end tidligere ansættelser. Du skal i dit brutto-CV medtage frivilligt arbejde, kurser, uddannelser, sprog, IT-færdigheder og fritidsinteresser.

I dit brutto-CV kan du skrive, på hvilket niveau du behersker IT, og på hvilket niveau du taler de forskellige sprog, du nævner. Har du kørekort, skal du også have det med. Fra dit brutto-CV plukker du ud til et CV målrettet det konkrete job. Derfor er det godt at have et fyldigt og dækkende brutto-CV at arbejde ud fra. Tag hellere for meget med i dit brutto-CV end for lidt.

I CV’et til et konkret job skal du hele tiden tage stilling til hvad der er relevant for den konkrete arbejdsgiver at vide. For eksempel er det en god idé at skrive at, du har deltaget i et hygiejnekursustage, hvis du har det. Men du skal overveje om det er relevante at medtage kurset i exel.

Brug også LinkedIn til at opdatere dine erfaringer og aktiviteter løbende - LINK

Layout

Et godt layout er vigtigt for et CV. Som minimum skal alle marginer og indryk flugte. Din brug af forskellige bogstavstørrelser og typer skal være konsekvent. Hvis du laver punktopstilling, så brug den samme type opstilling hver gang. Ellers er det kun din fantasi, der sætter grænser for layoutet, så længe du husker at vurdere, om dit layout vil falde i god jord hos arbejdsgiveren. Du skal skabe genkendelighed mellem CV og ansøgning, så begge har samme udtryk. Det gør du fx ved at vælge samme skrifttype og opsætning.

Omvendt kronologi

Du skal skrive dit CV i omvendt kronologisk rækkefølge. Det vil sige, at det nyeste skal stå først. På den måde præsenterer du læseren for det mest relevante først, og hvad du er i gang med eller lige kommer fra at have lavet.

Kontaktoplysninger

Dine kontaktoplysninger skal også fremgå af dit CV. Det vil sige dit fulde navn, din adresse, dit telefonnummer og mailadresse. Vær opmærksom på om din mailadresse fremstår professionelt. 

Billede af dig

Mange arbejdspladser vil gerne se et billede af ansøgerne, når de læser CV og ansøgninger. Vælg dit billede med omhu, så du sender de rette signaler. Sætter du et partybillede på og skriver, at du er meget seriøs, så hænger det ikke sammen. Vælg et billede, der understøtter dig i forhold til jobbet. Hvis du fx er ung i forhold til jobprofilen, så vælg et billede, hvor du ser moden og ansvarlig ud.

Husk at lave et prøveprint, så du kan se, hvordan dit billede ser ud på print. Det bliver tit en del mørkere, end det du ser på din computerskærm. Du kan evt. redigere billedet eller finde et lysere foto, så det også fungerer, hvis dit CV bliver printet på papir.

Skriv en faglig præsentation/profil

Begynd dit CV med en præsentation / profil. En præsentation er en kort beskrivelse af det vigtigste i dit liv, som gør, at du er kvalificeret til jobbet. En præsentation udformer du altid målrettet jobbet, du vil søge. Skriv din præsentation i nutid og fortæl, hvad du kan bidrage med. Husk på, at det altid skal ses i forhold til, hvad arbejdspladsen efterspørger.

Hvis du har svært ved at komme i gang med den faglige præsentation kan du starte med at overveje følgende spørgsmål: Hvad driver dig? Hvad brænder du for? Hvad vil du gerne udrette? Hvorfor valgte du at læse netop dette fag? Hvad er dine spidskompetencer?

Erhvervserfaing

I dit CV skal du skrive, hvad du har arbejdet med i de jobs, du har haft. Det er også vigtigt at nævne:

  • På hvilke niveau du har arbejdet.
  • Hvilke erfaringer du har gjort dig.
  • Hvilke ansvarsområder du har haft.

Du skal tage det med, der er relevant for jobbet, du vil søge. Hvis du har haft en række småjobs uden relevans, så kan du eventuelt samle dem og skrive diverse job og bare nævne, hvor du har arbejdet.

Husk at du som studerende kan skrive praktikperioder under erhvervserfaring, og i det hele taget uddybe områder på dit CV, der viser dine kompetencer i forhold til, jobbet du søger.

Uddannelse

Skriv din bachelor og eventuelt dine valgfag og dit speciale. Du kan også vælge at skrive dine praktik- eller klinikophold på. Du skal ikke medtage din folkeskole. 

Andre kompetencer

Har du deltaget i frivilligt arbejde, har du haft et udenlandsophold, nogle særlige kurser eller taler du flere sprog så husk at tage det med i dit CV. Det er ikke kun din bachelor, der nødvendigvis kvalificerer din til jobbet.

Fritidsinteresser/privat

De fleste vil gerne læse lidt om, hvad du laver, når du ikke studerer eller er på job. Tænk over, hvad du skriver. Det kunne fx være noget om, hvad dine fritidsinteresser giver dig, og hvordan du lader op og får energi.

Referencer

Referencer er som udgangspunkt noget, du har med til en samtale. Skriver du referencer i dit CV, så fortæl dine referencer, at du nævner dem, så er de forberedt på at blive kontaktet. Når de ved, hvilket job du søger, kan de også bedre udvælge, hvad de vil sige om dig.

Send din ansøgning og CV

Når både ansøgning og CV sidder lige i skabet, er det tid til at sende dem. Det er godt at være blandt de første ansøgere, for så bruger arbejdspladsen bruger måske lidt mere tid på den enkelte ansøgning. Det mest typiske er at udfylde og ansøge med et digitalt skema på nettet eller sende ansøgning og et CV via e-mail.

Hvis arbejdspladsen ønsker at få ansøgning og CV sendt elektronisk, så lav en PDF med begge dokumenter samlet og send den. Når du sender i PDF format, er du sikker på, at layout og indhold ser rigtigt ud, når modtageren åbner filen. Du gemmer en fil som PDF ved at vælge PDF under Print. Eller du kan vælge at eksportere til PDF.

Hvis du søger studiejob, skal du vide, at arbejdsgiverne måske gerne vil have, at du kigger forbi til en snak, samtidigt med at du afleverer CV og ansøgning. Det samme kan også gøre sig gældende, når du skal ud at søge et ”rigtigt” job.

Held og lykke med jobsøgningen!

Overskrift

Og en tekst

Et link