Mediedækning kan holde unge væk fra sygeplejerskeuddannelsen: Nu vil dekan ændre fortællingen

Randi Brinckmann, dekan på Københavns Professionshøjskole, vil blive bedre til at fortælle om alle de gode ting, som sygeplejerskeuddannelsen kan, i håb om at få flere ansøgere – og så har hun en række helt konkrete forslag til at forbedre uddannelsen.

Lyt nu

I 2023 var der 3.232, som havde sygeplejerskeuddannelsen som sin første prioritet. I 2015 var der 5.318. Det er et fald på 39 %.

Selvom sygeplejerskeuddannelsen stadig er blandt de 10 mest populære uddannelser i landet, så er optaget faldet drastisk, samtidig med at hver fjerde studerende dropper ud. Det tal skal forbedres – især når vi ser på et arbejdsmarked, hvor der er desperat brug for hænder.

Den opgave har dekan Randi Brinckmann taget på sig, og hun har nogle meget konkrete værktøjer til at komme i mål med det.

Randi Brinckmann arbejder som dekan på Københavns Professionshøjskole, som både uddanner jordemødre, ergoterapeuter, fysioterapeuter, laboranter, bioanalytikere, radiografer, ernæring og sundhedsbachelorer og sygeplejersker, og så er hun desuden en del af regeringens robusthedskommission, som arbejder på at skabe et mere robust sundhedsvæsen.

Sygeplejerskeuddannelsen åbner for mange muligheder

”Jeg tror, at billedet af sygeplejerskeuddannelsen er for snævert. Jeg tror ikke, at man ved nok om, hvad sygeplejerskeuddannelsen kan. Og vi kommunikerer heller ikke godt nok om det,” siger Randi Brinckmann til Din Sundhedsfaglige A-kasses podcast ’Det Bæredygtige Arbejdsliv’.

”Mange tror, at du med uddannelsen kun kan blive sygeplejerske og skal arbejde på en medicinsk afdeling resten af dit liv. Men sådan er det ikke. Du kan specialisere dig indenfor mange forskellige specialer, du har stor mulighed for at rejse ud internationalt, du kan videreuddanne dig, og du kan hurtigt blive leder.”

Med sygeplejerskeuddannelsen kan du fx læse specialerne: Anæstesisygepleje, borgernær sygepleje, intensiv sygepleje, kræftsygepleje. Du kan få et speciale i psykiatri og børne-/ungdomspsykiatri. Du kan uddanne dig i stråleterapi eller blive sundhedsplejerske.

Det er også muligt at tage en kandidat, som kan åbne døre for helt nye karriereveje eller specialisere dig endnu mere indenfor faget. Der findes fx kandidatuddannelser i sygepleje og klinisk sygepleje. Der findes en sundhedsfaglig kandidat, kandidat i klinisk videnskab og teknologi og en kandidat i folkesundhedsvidenskab. Der er også en række diplomuddannelser og masteruddannelser.

Det er den historie, som Randi Brinckmann mener, vi skal blive bedre til at fortælle.

Mediernes fokus er ødelæggende for studiet

”Måske er vi bare ikke dygtige nok til at fortælle om uddannelsen. Måske fokuserer vi for meget på de travle sygeplejersker og på den mangel, der er”.

Randi Brinckmann mener desuden, at mediernes fokus på uddannelsen og faget også kan være skyld i den nedadgående kurve blandt ansøgerne til Sygeplejerskeuddannelsen.

”De studerende, som overvejer at søge ind, men som vælger det fra, er bekymret for deres arbejdsliv. De er bekymret for den dårlige løn og arbejdsvilkår, som de hører om i pressen. Det afskrækker dem, og så vælger de noget andet. Jeg tror primært, det handler om debatten i medierne, at vi bliver valgt fra,” siger Randi Brinckmann.

Hun mener, at siden sygeplejekonflikten startede, har mediedækningen været for negativ og har fået os til at glemme at fokusere på det gode, som uddannelsen kan.

Randi Brinckmann råder derfor alle, som drømmer om at blive sygeplejersker, til at kaste sig ud i det.

I den sammenhæng nævner hun det høje faglige niveau, sammenhængen mellem teori og praksis, de store muligheder for videreuddannelse og de forskelligartede jobs, som uddannelsen åbner op for.

Vil forbedre uddannelsen

”Vi kan dokumentere at uddannelsen er god. Det hører vi både fra arbejdsgiver og eleverne selv,” siger Randi Brinckmann.

Men til trods for det er der stadig for få, som søger ind, og for mange som dropper ud.

Derfor arbejder Randi Brinckmann i øjeblikket benhårdt for at gøre uddannelsen endnu bedre.

Det drejer sig både om at ændre kommunikationen omkring uddannelsen. At skabe et bedre studiemiljø. Gøre underviserne mere opdateret på nutidens arbejdsmarked. Gøre praktikken bedre. Gøre overgangen fra praksis til teori nemmere, tænke og i differentieret undervisning osv.

I denne episode af podcasten ’Det bæredygtige arbejdsliv’ fortæller Randi Brinckmann i detaljer om, hvordan hun arbejder på at ændre sygeplejerskeuddannelsen og gøre den endnu bedre, så den kan tiltrække flere ansøgere.

Hørt vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Gå til alle episoder

Sådan lytter du til podcasten

iPhone? Lyt og følg podcasten i Apple Podcasts
Android? Lyt og følg podcasten i Google Podcasts
Lyt og følg podcasten på BuzzsproutPodimo eller Spotify