Byg, mål og lær: Quick-guide til at gå fra idé til forretning

En metode fra USAs tech-industri kan hjælpe dig som ny sundhedsfaglig selvstændig med at udvikle din virksomhed og samtidig spare dig både tid og penge.

Du har måske gået med drømmen om at blive selvstændig længe. Og du har endda også den helt rigtige idé til en virksomhed. Men hvordan tager du din idé fra noget, der foregår i dit hoved og gør den til en bæredygtig forretning, du kan leve af? Svaret på dét spørgsmål kan være Lean startup.

Man siger, at mange veje fører til Rom, og der er således heller ikke én rigtig måde at bygge sin forretning op på, men med Lean startup-metoden kan du relativt hurtigt komme i gang og få erfaring med dit produkt eller din sundhedsfaglige ydelse.  

Lean startup er et udviklingsredskab, som gerne skulle spare dig både tid og penge. Tanken er, at du ikke behøver at have et færdigt produkt fra start, men at du kommer i gang og bliver klogere på dit produkt eller din ydelse undervejs for så at justere efter behov og til sidst stå med et stærkere produkt. På den måde bruger du ikke unødige ressourcer på at færdigudvikle et produkt i startfasen, som muligvis skal laves radikalt om eller gentænkes helt, når det langt om længe er klar til at blive testet i målgruppen.

Populær blandt iværksættere

Selve konceptet Lean startup er forholdsvis nyt og stammer fra software-udviklingsmiljøet i Silicon Valley i Californien. Den amerikanske entreprenør Eric Ries udtænkte i løbet af 00’erne principperne for metoden, som mange iværksættere nu bygger deres virksomheder efter.

Modellen blev yderst populær, og er det stadig i dag, fordi mange gerne vil undgå at sidde fast i en ressourcetung udviklingsfase med deres produkt, som især var tilfældet blandt nogle tech-virksomheder i 00’erne. De måtte simpelthen dreje nøglen om, da deres produkt endelig var klar til at gå i luften, fordi det ikke matchede behovet i målgruppen.

Sådan gør du:

Metoden består – ret forsimplet – af tre faser, som du bevæger dig frem og tilbage imellem for hele tiden at komme tættere på en færdig løsning. De tre faser er: Byg, mål og lær.

Byggefasen

I denne fase skal du researche og bygge. Start med at prøve din idé af i målgruppen, for at finde ud af om der er kunder eller patienter nok til din forretning. Det kan være noget så simpelt som at stille sig et relevant sted – fx i det lokale supermarked, hvis din forretning skal drives lokalt – og spørge folk, om de er interesseret i det, du vil tilbyde og hvad de tænker om det. Ud fra den feedback kan du bygge version 1.0 af dit produkt eller ydelse. Den behøver ikke kunne alt det, som du har i tankerne, men blot være et minimum af, hvad kunderne efterspørger. Tanken med denne metode er netop, at du ikke bruger for lang tid eller for mange penge i denne fase, men blot kommer i gang, så du får brugbare erfaringer.

Målefasen

Nu er du klar til at teste! Det er i denne fase, du skal samle alle de gode indsigter om, hvad målgruppen synes om dit produkt. Hvordan bruger de det? Hvad får de ud af det? Er der uoverensstemmelser mellem det, som var din intention og det, som kunderne oplever? Den bedste måde at finde ud af det er at komme i gang og prøve det rigtigt af – og stille opfølgende spørgsmål.

Læringsfasen

Brug din nye viden til at optimere på dit oprindelige produkt eller din ydelse. Vær ikke bange for at begå fejl og lad dig ikke slå ud, når det sker. Se det hellere som en gave, når du får øje på noget, der stiller dig bedre i markedet. Når du har justeret dit produkt (byggefasen), kan du igen gå videre til at teste den nye version af (målefasen). Og sådan fortsætter du med at optimere din forretning.

Vil du læse mere om Lean startup? Her bliver du klogere og får adgang til et skema (business model canvas), som du kan bruge i dit arbejde.

Hvorfor Lean startup?

Metoden giver dig større fleksibilitet og lavere omkostninger, fordi du bygger et produkt uden at gøre det helt færdigt og bruger indsigterne til at løse udfordringerne undervejs. Dermed spilder du ikke en masse penge på at udvikle noget, som viser sig ubrugeligt.

Lean startup fungerer bedst til innovative opstartsvirksomheder, som ikke skal ud at konkurrere i et allerede eksisterende og konkurrencetungt marked. Har du en unik idé eller et produkt, som få udbyder, kan dette altså være den rigtige fremgangsmåde for dig.

3 gode grunde til at være medlem som selvstændig

  • Du er produktet - vi sikrer dig en indtægt, hvis du ikke kan levere
  • Du får en forsikring, du kan regne med
  • Du kan evt. få dagpenge, mens du løber din forretning i gang

Bliv medlem i dag

Særligt for dig, der er selvstændig

Vi har her samlet en række tilbud og gode råd til dig, der er selvstændig eller skal til at starte op. Du er samtidig velkommen til at kontakte vores særlige team af medarbejdere, som arbejder med selvstændiges forhold.

Tilbud til selvstændige

Webinar: Selvstændig - er det dig?

Få svar på, om dét at være selvstændig er noget for dig. Her bliver du klogere på, hvad der skal til for at starte og drive din egen virksomhed.

Se webinar