4 Dages Arbejdsuge

De har 3.100 fødsler om året og vagtarbejde døgnet rundt. Alligevel fungerer en 4-dages arbejdsuge for denne fødeafdeling

En ekstra fridag om ugen, tid til at færdiggøre sine opgaver og en forventning om færre overarbejdstimer. Det er blot nogle af grundene til, at en chefjordemoder har valgt at indføre frivillig 4-dages arbejdsuge på sin afdeling.

”Det giver mening det her. Men jeg kan simpelthen ikke lige se, hvordan jeg skal få det indført på en fødeafdeling.”

Sådan tænkte Ann Fogsgaard, da hun første gang hørte om begrebet ’4-dages arbejdsuge’. Hun er chefjordemoder på Regionshospitalet Gødstrup, som hvert år har over 3.000 fødsler og medarbejdere i vagter døgnet rundt alle årets 365 dage.

Alligevel var der noget i hende, der sagde, at det måtte kunne lade sig gøre.

”Det kan simpelthen ikke passe. Selvfølgelig kan vi det. Det kan godt være, at vi skal gøre det på en lidt anden måde, end man gør, hvis man arbejder i et kontorlandskab,” fortæller chefjordemoderen i første episode af podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Fænomenet ’4-dages arbejdsuge’ er blevet mere og mere populært som en anderledes måde at indrette arbejdslivet på. Som navnet antyder, går det ud på, at man arbejder fire dage om ugen i stedet for de gængse fem. Der findes forskellige modeller for 4-dages arbejdsuge – nogle fordeler 37 timer på færre dage, mens andre modeller lægger op til at skære i antal timer og muligvis også tilsvarende nedgang i løn.

Ny vej til bedre trivsel

Fordelene ved 4-dages arbejdsuge er mange; I et nyt og omfattende forsøg i Storbritannien beskriver forskerne både mindre stress, færre sygedage og færre opsigelser – alt sammen mens produktiviteten er bevaret*.

Herhjemme skal flere medarbejdere i Københavns Kommune afprøve 4-dages arbejdsuge i 2024, mens andre virksomheder allerede har taget modellen i brug.

”Resultaterne fra det private arbejdsmarked, er jo ret klare. Folk oplever faktisk en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv. Der er en højere trivsel, og lavere sygefravær. Så der er ingen tvivl om, at det i hvert fald på det private arbejdsmarked giver en højere trivsel,” lyder det reflekterende fra Ann Fogsgaard.

På fødeafdelingen i Gødstrup var det frivilligt om medarbejderne ville deltage i forsøget om at fordele timerne på færre dage.

Næsten halvdelen valgte ordningen til, og der er foreløbigt positive tilbagemeldinger fra de deltagende.

”De siger, at det at få luft i deres liv med tre fridage om ugen faktisk gør en forskel, når man er på fuld tid.”

Motivationen for at kaste sig ud i projektet var da også, at øge trivslen for personalet og at skabe en bedre balance mellem fritid og arbejdsliv, så medarbejderne kan se sig selv fungere i jobbet - også på sigt. Den indirekte, men også positive effekt, forklarer Ann Fogsgaard, er rekruttering og fastholdelse af personale til afdelingen.

Udover bedre work-life-balance oplever hun også medarbejdere, der har tid til at gøre arbejdet færdigt.

Ingen ‘one size fits all’

Selvom de foreløbige tilbagemeldinger er positive, er Ann Fogsgaard ikke blind for, at en 4-dages arbejdsuge langt fra vil være lykken for alle hendes medarbejdere.

”Hvis vi tror, at folk vil det samme, så tror vi fejl,” siger hun og uddyber:

”Folk er forskellige steder i deres liv og har forskellige præferencer. Nogle vil rigtig gerne arbejde 12 timer ad gangen, fordi de så ikke skal tit afsted. Andre vil på ingen måde arbejde 12 timer, fordi de synes, det er for hårdt. Nogle vil gerne have samlede fridage. Andre vil gerne have det meget spredt. Så er der måske en enlig mor, som gerne vil have alle sine vagter i den ene uge, fordi hun ikke har børnene i den uge.”

Erfaringen er derfor, at det er fleksibiliteten for den enkelte, der er nøglen til, at medarbejdere trives og kan se sig selv i jobbet i lang tid fremover.

”Jo mere vi kan byde ind og bakke op om den forskellighed og give folk de muligheder, som de kan mærke, er rigtige i deres liv, jo bedre,” lyder det fra chefjordemoderen, som ovenikøbet håber at kunne minimere overarbejde med indførelsen af 4-dages arbejdsuge.

*Forsøget fra Storbritannien blev udført efter modellen 100:80:100, som er 100% løn, 80% arbejdstid med forventning om 100% bevaret produktivitet.

Er du nysgerrig på, hvordan det helt konkret for Ann Fogsgaard kan lade sig gøre at indføre 4-dages arbejdsuge på fødeafdelingen i Gødstrup? Lyt til vores podcast-episode ”4-dages arbejdsuge – er det muligt i sundhedssektoren?”.