5 personlige råd til dig, der drømmer om at blive selvstændig

Drømmer du om at blive chef i egen butik og blive selvstændig? Så får du her 5 personlige råd fra en, som selv har taget springet. Efter mere end et halvt liv som sygeplejerske, valgte Susanne vom Braucke at blive selvstændig, og nu deler hun sine bedste råd.

Lyt til podcasten her

Efter 35 år som sygeplejersker og 10 år som terapeut valgte Susanne vom Braucke for et år siden at springe ud i tilværelsen som selvstændig psykoterapeut MPF. Hun ville ikke længere gå på kompromis med sin faglighed i en fortravlet hverdag som sygeplejerske i behandlingspsykiatrien, og hun ville gerne have mere frihed og fleksibilitet til selv at kunne bestemme over sin hverdag.

Men hvad kræver det egentlig at blive selvstændig? Det giver Susanne sine 5 bedste bud på her.

Først og fremmest skal man overveje, om det selvstændige liv er noget for dig. Man ved nødvendigvis ikke, hvor mange penge man tjener om måneden, hvordan man får kunder i butikken, og om man formår at holde fri, fordi man er bange for at sige nej til et job og dermed en indtjening.

For Susanne har det været en længere proces med learning by doing, hvor hun har skullet tilpasse sig nye erfaringer indenfor områder, hun aldrig har arbejdet med før.

Fx bogføring, momsregistreringer og markedsføring. Og det er en udvikling, som hun stadig er i gang med. Man siger, det tager omkring 5 år, før man har etableret sig som selvstændig, og for Susanne er der kun gået et år. Men hun er fortrøstningsfuld, og er allerede i fuld gang med sit arbejde i sit nye firma ’Samtaler i det fri’.

Læs hele Susannes historie her

Fem personlige råd

1: Giv dig god tid til at lære det nye
Giv dig god tid til at sætte dig ind i det, du skal, og hvad din virksomhed skal kunne.
Brug tid på at bygge din virksomhed op, så de fysiske rammer er i orden.

"Jeg brugte 4 måneder i starten, hvor jeg vidste, at jeg ikke tjente nogen penge, for at få styr på det. Jeg skulle have styr på momsregnskab, hjemmeside og markedsføring. Jeg gav mig tid til at tænke, hvordan jeg kunne gøre det her på en god måde. Det har jeg været meget tilfreds med."

2: Tag kurser og uddan dig
Der findes offentlige og gratis tilbud, som kan lære dig de færdigheder, du mangler. Susanne har fx taget kurser hos Erhvervshuset Hovedstaden, hvor hun har lært, hvordan man bygger en virksomhed op.

Nogle gange kan din egen brancheforening eller a-kasse også hjælpe dig med faglig viden og sparring. Hos Din Sundhedsfaglige A-kasse tilbyder vi både MasterClass i digital markedsføring og online temamøder og webinarer til dig, som ønsker at blive selvstændig.

Vi tilbyder også personlig rådgivning fra vores karrierevejledere, hvis du stadig er i tvivl om din fremtid.

3: Bliv skarp på markedsføring
Det overrasker nok ikke så mange, at man skal være aktiv på de sociale medier og brande sig selv, når man opbygger en virksomhed. Men en ting, som overraskede Susanne, var, at hun i starten skulle bruge 75% af sin tid på markedsføring. Det fik hun at vide på et af de erhvervskurser hun tog.

"Man skal være synlig hele tiden. Både på de sociale medier og ude i samfundet."

Susanne har selv en hjemmeside, hun bruger Facebook og Instagram, og så er hun generelt opsøgende. Hun har også hængt fysiske opslag op i lokalområdet – fx hos frisøren.

4: Vær opsøgende og brug dit netværk
En anden god erfaring, Susanne har fået, er, at man skal bruge sit netværk og række ud til dem, som virker relevante.

Susanne har både brugt sin far, som har været sælger i hele sit liv. Han har hjulpet med markedsføring og kommunikation, så Susanne bedre kunne få solgt sit budskab.

Så har Susannes mor været en levende reklamesøjle for hende ved at fortælle vidt og bredt om Susannes virksomhed til de mennesker, hun er kommet forbi.

Susanne har også selv rakt ud til en række forskellige relevante virksomheder og instanser. Fx kommunen, hun bor i, jobcenter og virksomheder fra lokalområdet, som hun har tilbudt pakkeforløb til.

Susanne deler også sit visitkort ud til folk hun møder, som hun mener, det kunne være relevant for.

5: Husk at holde fri
Mange kan tro, at en selvstændig aldrig holder fri. Og det kan til dels også være rigtigt. Susanne oplever i hvert fald, at hun ofte tænker meget på sin virksomhed, selvom hun ikke fysisk er på arbejde. Hun tænker hele tiden på, om hun kan gøre mere, lave mere markedsføring eller være mere opsøgende.

Det kan også være svært for hende at holde fri om aftenen, hvor hendes kunder som regel har fri og tid. Men for at skabe balance i det, har Susanne vendt op og ned på sin dag, så hun holder fri eller har mindre travlt om morgenen og om formiddagen, hvorimod hun har mere travlt om eftermiddagen.

Men det er også vigtigt for Susanne at holde helt fri, og derfor plejer hun ikke at arbejde i weekenderne.

Generelt føler Susanne, at det er langt mere frit og fleksibelt at være selvstændig fremfor fastansat. Nu kan hun selv tilrettelægge sin tid, bestemme hvor meget hun vil arbejde og selv rykke rundt på aftaler, hvis hun har brug for det.

Lyt til episoden her eller i din foretrukne podcastapp

I episode 5 "Bliv din egen chef - er livet som selvstændig mere frit?" dykker vi ned i Susannes rejse mod det selvstændige liv. Hvorfor valgte hun at sige sit faste job op for at skabe sin egen virksomhed, hvad har det krævet, og har det været det hele værd? 

Hør vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Sådan lytter du til podcasten

iPhone? Lyt og følg podcasten i Apple Podcasts
Android? Lyt og følg podcasten i Google Podcasts
Lyt og følg podcasten på BuzzsproutPodimo eller Spotify

Gratis online temamøder for selvstændige

Temamøde

Grundlæggende økonomi og bogføring for nystartede selvstændige

Er du ny som selvstændig? Og er økonomi ikke din stærkeste side? Så deltag i dette temamøde og lær, hvordan du bogfører og opbygger et regnskab. Læs mere

Temamøde

Forretningsplan og -udvikling for nystartede selvstændige

Er du i gang med eller drømmer du om at starte som selvstændig? Så kan du på dette temamøde lære, hvordan du laver en relevant forretningsplan, så du kommer godt fra start. Læs mere

Temamøde

MasterClass i digital markedsføring for selvstændige

Få det optimale ud af din markedsføring som ny eller etableret selvstændig. En af Danmarks førende på området viser dig digitale markedsføringsdiscipliner, du kan omsætte til handling. Læs mere