Formanden takker af: ”Vores a-kasse er unik”
Formand i Din Sundhedsfaglige A-kasse, Anni Pilgaard, stopper efter 12 år på posten. Hvad skal hun nu? Og hvad har været det mest overraskende, hun har oplevet i sin tid som formand?
Formand i Din Sundhedsfaglige A-kasse, Anni Pilgaard, stopper efter 12 år på posten. Hvad skal hun nu? Og hvad har været det mest overraskende, hun har oplevet i sin tid som formand?
I mere end et årti har Anni Pilgaard bestredet formandsposten i Din Sundhedsfaglige A-kasse. Hun er oprindeligt uddannet anæstesisygeplejerske, men i de sidste mange år er det organisationsverdenen, der har nydt godt at hendes evner til at få fællesskaber til at gro. I Din Sundhedsfaglige A-kasse har hun bl.a. stået i spidsen for at styrke det unikke sundhedsfaglige fællesskab for de seks fagligheder, hvilket giver a-kassen et stærkt udgangspunkt for fremtiden.
Anni Pilgaard forlader frivilligt posten som formand i a-kassen samt sin position som 1. næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Her kan du læse om hendes tid som formand i Din Sundhedsfaglige A-kasse og hvad fremtiden byder på.
Jeg er rigtig stolt af sammen med ledelsen, hovedbestyrelsen og formandskabet at have opnået en sammensmeltning og en vedvarende fælles identitet i a-kassen. Nøglen til det har været at have et blik for organisationernes og medlemmernes udvikling og sørge for, at tilbud og service fra a-kassen matcher de nye identiteter og de behov, der løbende dukker op.
Vi er blevet udfordret igennem årene og har blandt andet haft reformer, som har ramt vores medlemmer forskelligt. Men selv da tre af vores organisationer valgte Akademikernes Centralorganisation (AC). fremfor det nye fusionerede Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), tacklede vi det i fællesskab – både i hovedbestyrelsen, men bestemt også i ledelsen. Vi forstod at inkludere og prioritere de enkelte organisationer, hvor nogle fulgte en trend om at flere læser videre til kandidat og skaber sig en ny identitet.
Det kunne have givet anledning til splittelse, men vi havde løbende fanget den kulturopfattelse, som de nye identiteter havde med og formåede i fællesskabet netop at matche det med viden og tilbud, så medlemmer og organisationer fortsat føler, at Din Sundhedsfaglige A-kasse er den bedste a-kasse for dem. Samtidig var det også afgørende, at de tre organisationer, som hører til FH, føler sig prioriteret og værdsat på lige fod.
Hvis jeg skulle gøre noget nu og mere af det, så ville jeg have mere fokus på delegeretforsamlingen og dens vigtige rolle i organisationen. Deres tilknytning til hovedbestyrelsen, de politiske tiltag og administrationen har jeg oplevet som svær, selv om vi gennem årene selvfølgelig har arbejdet intenst med den del.
Delegeretforsamlingen ér den højeste myndighed, og de bestemmer, hvad medlemmerne skal betale i kontingent. Derfor er det vigtigt, at vi involverer dem og ikke mindst, at de engagerer sig. Vi er i en krisetid, hvor pengene er knappe hos vores medlemsgrupper og vi skal være enormt nærværende i service, tilbud og pris, hvis vi skal sikre fortsat opbakning fra medlemmerne.
Det har overrasket mig på den gode måde gentagende gange at opleve, hvordan nye medlemmer af hovedbestyrelsen er blevet ramt af den samme interesse som jeg blev. I forhold til det politiske, så er det jo noget andet at være i en a-kasse end i de faglige organisationer. For mange medlemmer af hovedbestyrelsen er a-kassen i større eller mindre grad ukendt land, når de starter. Men der vækkes en flamme i langt de fleste, når snakken falder på samfund og arbejdsmarked og de pludselig ser tingene med arbejdsmarkedets øjne og ikke kun med organisationsbrillerne på. Her har jeg oplevet den samme gode energi, som de fleste kender fra de faglige organisationer. Det har glædet mig, at arbejdet har fænget andre på samme måde, som det virkelig har fænget mig.
Arbejdsmarkedet som område. Vi repræsenterer en a-kasse som er unik, for vi er de eneste spillere på sundhedsområdet. Jeg kommer til at savne at have indflydelse på de politiske tiltag og at samarbejde med mennesker, som er ildsjæle på hver deres område. Heriblandt ledelsen, medarbejderne i Din Sundhedsfaglige A-kasse og samarbejdspartnere.
Det gode ved at være i a-kassen er, at vi hele tiden vil spille hinanden bedre. Der er ikke indbyrdes konkurrence, som der kan være i organisationerne, hvor vi ind imellem også er hinandens modstandere i valgkampe.
Jeg glæder mig til at følge den videre udvikling i Din Sundhedsfaglige A-kasse, fordi det ligger mit hjerte så utrolig nært.
Men der er én ting, som jeg har det vældig ambivalent med – og det er jo at nå de 100.000 medlemmer, som det glæder mig helt vildt til at vi runder, selvom jeg er ærgerlig over, at det ikke er mig, der kommer til at fejre det.
På den private front skal jeg have et fjumreår. Det har jeg aldrig prøvet før. Jeg skal have noget til de 3 H’er; Mit hoved, mit hjerte og mine hænder. Mit hjerte og mine hænder har jeg styr på, men jeg skal også have noget til mit hoved. Jeg har en plan om at lære italiensk, besøge landet, spise god mad og vandre.
Derudover er jeg et organisationsmenneske og har i mange år haft et arbejde, hvor jeg ikke har haft tiden til at være frivillig, så det glæder jeg mig til at prøve.