Beskæring af dagpenge for nyuddannede: ”Regeringen træffer beslutninger på forkert grundlag”

Ny lov om forringelse af unges dagpenge sker på baggrund af forkerte beregninger. Det viser ny rapport fra de økonomiske vismænd. Lyt til eksperterne og bevar sikkerheden for de nyuddannede, lyder opfordringen fra Din Sundhedsfaglige A-kasses formand, Anni Pilgaard.

Lavere dagpengesats og kortere dagpengeperiode. Det kan være realiteten for de af fremtidens unge, som har svært ved at finde fodfæste på jobmarkedet efter flere års slid på studiebænken.

Mens mange nyuddannede går direkte i job, vil der være en gruppe for hvem det hurtige jobmatch ikke ligger i kortene, og som får brug for økonomisk sikkerhed i form af dagpenge. Det er denne gruppe, som nu har udsigt til at skulle spænde livremmen godt ind, når regeringen vil skære i den i forvejen reducerede dimittendsats. 

Står det til regeringen skal man efter 3 måneder som ledig dimittend (og ikke-forsørger under 30 år) gå fra 13.836 kr. pr. måned til 9.514 kr. pr. måned. Samtidig vil dagpengeperioden gå fra 2 til 1 år. Med lovforslaget ønsker regeringen at få flere nyuddannede i job.

Kommer ikke hurtigere i job

En ny økonomisk Vismandsrapport viser dog, at regnemodellen som ligger til grund for forringelserne ikke er fulgt med tiden. Derfor er både forudsætningerne og økonomien bag det politiske forslag fejlbehæftet. Det bakkes op af en tidligere analyse af Danske A-kasser, som viser, at forringelser ikke sænker dimittendledigheden.

”Regeringen træffer simpelthen beslutninger på forkert grundlag. Man får ikke de nyuddannede hurtigere i job ved at skære i deres dagpenge. At forskelsbehandle vores unge yderligere ved at halvere deres dagpengeperiode giver ikke mening. Sikkerheden for de unge skal være den samme som 2 mio. andre danskere, der er medlem af en a-kasse. Vi står i en usikker tid – med vækst og lav ledighed, ja – men vi mærker dagligt en stigende usikkerhed og øgede private udgifter. Vi er derfor stærkt bekymrede for konsekvenserne af, at man vil halvere dagpengesikkerheden for vores unge,” siger formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse, Anni Pilgaard.

Anerkendelse frem for straf

Lovforslaget om at beskære dagpengesatsen for dimittender forventes at blive vedtaget i Folketinget 7. juni 2022, men det vil Anni Pilgaard altså advare Christiansborgs partier imod.

”Det handler om fremtidens unge og fremtidens arbejdsmarked, hvorfor vi kraftigt må opfordre til politisk omtanke. Det er vigtigt at bevare sikkerheden for de unge dimittender. Vi tror på og ser, hvordan de kæmper for at komme sikkert og godt ind på arbejdsmarkedet. Vi ved alle, hvor meget vi har brug for dem i sundhedsvæsenet, så giv dem lige og samtidig gode muligheder for at lykkes med at komme godt fra start,” opfordrer Anni Pilgaard.

At de unge er både villige til og ligger en stor indsats for at komme i job efter endt uddannelse bakkes op af vores nyeste tal på området. Over 60% af nyuddannede dimittender i Din Sundhedsfaglige A-kasse går direkte i job. Efter 3 måneder har yderligere 25% fundet deres første jobmatch.

”Vi bør anerkende, at så mange går fra uddannelse i arbejde, og ikke straffe de få, der kæmper for at gøre det samme. Der er grund til at fejre, at ledigheden for dimittender på tværs af uddannelser er faldet markant. Og der er grund til at prioritere det gode jobmatch, så nyuddannede mødes af åbne døre og en onboarding som gør, at de ikke alene får en god start, men også bliver og trives i deres job,” lyder det afsluttende fra formanden.