Arbejdsgivere må ikke længere spørge til alder

Det er slut med at vurdere ansøgere på deres alder. En ny lov, som gælder fra sommeren 2022, forbyder nemlig arbejdsgivere at spørge til alder, når de rekrutterer.

Nyheder 24. marts 2022

Alder behøver ikke længere fremgå, når man som håbefuld jobsøgende smider sin ansøgning i bunken hos en potentiel kommende arbejdsgiver. Det har et politisk flertal i Folketinget netop vedtaget.

Hensigten med den nye lov er at forhindre arbejdsgivere i at frasortere kandidater ved blot at kigge på fødselsdatoen inden ansøgningen er læst og man har taget stilling til ansøgerens kompetencer.

Faglighed frem for alt

At man som arbejdsgiver ikke bør skele til alderen, når det kommer til at finde den rette sundhedsfaglige kandidat til jobbet, giver god mening for Pernille Hinge, karrierechef i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

”De får meget mere ud af at kigge på kompetencerne og potentialet hos den enkelte kandidat end på fødselsdatoen. Og her er det jo også utrolig vigtigt, at man som ansøger formår at vise virksomheden eller organisationen, hvad man har at byde på, så de nemt kan se en i jobbet,” siger Pernille Hinge.

Medlemstilbud: Få hjælp til at ramme plet med din ansøgning

Gavner også unge

Selv om hensigten med loven er at beskytte seniorer mod at blive valgt fra, så kan det nye forbud også ses som positivt for yngre jobsøgende.

”Vi oplever fra tid til anden, at nyuddannede sundhedsprofessionelle er i tvivl, om de kan søge en stilling, hvor der i stillingsannoncen er fremhævet, at man skal have minimum 2 års klinisk erfaring. Men vi opfordrer den nyuddannede til at søge alligevel, hvis stillingsopslaget matcher den uddannelsesmæssige baggrund samt faglige og personlige kompetencer. Vi har nemlig en del eksempler på, at den nyuddannede ender med at få jobbet,” lyder det fra karrierechefen, som dermed understreger, at alder ikke har noget at sige, når det kommer til jobmatching.

Forbuddet træder i kraft 1. juli 2022.

Nyhed

Denne nyhed blev publiceret 24. marts 2022

Se alle nyheder