Nikolajs sidste eksamen gik ikke som planlagt

Det gik ikke efter planen, da Nikolaj Schierbeck i sidste uge skulle forsvare sit bachelorprojekt og fejre afslutningen af sygeplejestudiet. Gæsterne var inviteret, og maden var bestilt til en hyggelig aften med venner og familie, da Nikolajs kæreste fik et uventet opkald.

Kæresten, der arbejder som sygeplejerske en akutafdeling, havde tilset en patient, som i første omgang var testet negativ for covid-19, men som nu var testet positiv. Dermed skulle hun i hjemmekarantæne, indtil hun kunne testes.

”De ringede fra min kærestes arbejde om mandagen og fortalte, at hun skulle gå i karantæne og lade sig teste onsdag - samme dag som jeg skulle op på skolen for at forsvare mit bachelorprojekt. Hvis hun var smittet, kunne jeg også være det. Lige der, gik der mange tanker igennem hovedet. Men jeg skyndte mig at ringe til skolen,” fortæller Nikolaj.

Professionshøjskolen tog ingen chancer. I stedet for at eksaminere Nikolaj ved det grønne eksamensbord, blev eksamen omlagt til Zoom.

”Det betød, at jeg måtte tage min afsluttende eksamen hjemme fra stuen - men min kæreste siddende i soveværelset. Det var lidt specielt. Knapt så højtideligt, men egentlig meget rart og afslappende at være i hjemlige omgivelser i sådan en situation,” fortæller Nikolaj.

Havde fravalgt gruppeeksamen

”Jeg var glad for, at min opgavemakker og jeg havde valgt ikke at gå op som gruppeeksamen, for så var det nemt at finde en praktisk løsning på min eksamen.

Den distance, der naturligt opstår i en online eksamen, oplevede jeg som en fordel, fordi jeg kunne fokusere på mit oplæg i stedet for at bemærke alle mulige ting i fht. min underviser og sensor - noterer de nu noget, hvordan ser de ud osv. Det var faktisk trygt og rart.”

”Til gengæld var det vildt mærkeligt, da jeg efter en halv time blev lukket ud i ”venteværelset” i Zoom, mens de voterede om min karakter. Det var nogle lange minutter, hvor jeg ikke kunne lave andet end at sidde klar foran skærmen og vente på at blive ”kaldt ind” igen.”

Anden form for fejring

Heldigvis gik eksamen godt, så kort tid efter, kunne Nikolaj glad gå ind i soveværelset og overbringe sin kæreste nyheden om, at han havde afsluttet sin uddannelse med et flot 10-tal. 

Fejringen tog dog en lidt anden form, da kæresten endnu ikke havde fået svar på sin podning. Her skulle det vise sig at være en fordel at bo i stuen, for Nikolaj og kæresten kunne sætte sig i vinduerne med benene ud og skåle med den nærmeste familie, der var mødt op.

”Skidt med, at min eksamen og fejring ikke var helt som planlagt. Det vigtigste er, at alle er raske. Så kan vi fejre mig en anden dag”.


Nikolaj fejrer sidste eksamen i coronakarantæne med bobler, jordbær og benene ud af vinduet.

Snart i job som OP-sygeplejerske

Og det gør de så på lørdag. Kærestens coronatest var negativ, så lørdag er der lagt op til fest og fejring. Når festen er ovre, kan Nikolaj nyde sommeren i en måneds tid, inden han 1. august starter i job som OP-sygeplejerske på Thoraxafdelingen på Rigshospitalet.

Og a-kassen er der selvfølgelig helt styr på. Også selv om Nikolaj ikke nåede at være studiemedlem i et helt år, før han blev færdig. Nu er han meldt ind som nyuddannet i Din Sundhedsfaglige A-kasse og kan derfor modtage dagpenge de sidste uger, inden han starter i job.

Har du styr på a-kassen?

Bliver du - ligesom Nikolaj - færdig med din uddannelse netop nu, så husk at skifte status til nyuddannet senest 14 dage efter din sidste eksamen, så du sikrer dig ret til dagpenge. Du skal skifte status, uanset om du bliver ledig eller har fået job.

Har du - som Nikolaj - ikke været studiemedlem, kan du sikre dig ret til dagpenge ved at melde dig ind i Din Sundhedsfaglige A-kasse senest 14 dage efter din sidste eksamen. Læs mere på dsa.dk/skiftstatus

Stort tillykke til Nikolaj og alle jer andre, der netop nu sætter det sidste punktum i et langt uddannelsesforløb. Vi glæder os til at høre fra jer!