Ledigheden stiger - også blandt sundhedsfaglige

Efter år med rekordlav ledighed, har coronakrisen nu også sat sine spor i ledigheden for de sundhedsfaglige. Siden 8. marts kan vi i Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) konstatere en stigning på 25,8 pct. i antallet af ledige.

Nyheder 16. april 2020

Ved udgangen af uge 15 stod 2.212 medlemmer af DSA uden arbejde. Det viser en ny statistisk opgørelse, som DSA nu og i den kommende tid vil publicere ugentligt for at følge ledighedsudviklingen blandt vores medlemmer tæt.   

Forklaringen finder man ikke mindst i den private sektor, hvor selvstændige og en del klinikker har måtte lukke ned for behandlinger. Det mærker især fysioterapeuterne, hvor antallet af ledigmeldte siden søndag 8. marts er steget med 45 pct., så der i dag er 844 ledigmeldte fysioterapeuter i DSA i modsætning til 582, før Danmark lukkede ned. Det svarer til en aktuel arbejdsløshed på 6,72 pct.

 

Men også blandt jordemødre, ergoterapeuter, bioanalytikere, radiografer og sygeplejersker mærkes nedlukningen af Danmark.

"Antallet af nye ledige i Din Sundhedsfaglige A-kasse er foruroligende højt," siger Anni Pilgaard, formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse:

”Det er både utroligt og trist, at vi ser så mange dygtige medlemmer fra så efterspurgte og vigtige fag stå uden job i denne ekstraordinære situation. En undersøgelse blandt vores ledige medlemmer viser, at mange af vores ledige medlemmer har vist deres vilje og meldt sig i beredskabet. Det bliver dog væsentligt også at sikre varige job, så vi ikke mister dygtige medarbejdere, selvstændige iværksættere og unge sundhedsuddannede til fag, som er så vigtige for det landets samlede sundhedsvæsen.”

Midlertidig ledighed og klar til at tage fra

Det er bemærkelsesværdigt, at kompetencer, der efterspørges i beredskabet, melder sig i a-kassen. Men det kan der være flere gode grunde til.

En del af de sundhedsfaglige, der har meldt sig ledige inden for de seneste uger, er hjemsendt fra private arbejdsgivere eller klinikker, der benytter sig af muligheden for arbejdsfordeling. Disse grupper af ledige vil typisk gå direkte tilbage i arbejde, så snart landet lukker op, og arbejdspladserne får gang i hjulene igen.

Derudover menes en del ledige sygeplejersker at komme fra vikarbureauer, der ikke anvendes i samme omfang nu som før coronakrisen, fordi der kan være en forhøjet smitterisiko ved medarbejdere, der sendes ud flere forskellige steder. Som alternativ har alle regioner oprettet jobbanker, hvorfra man løbende rekrutterer sundhedsfaglige til beredskabet, og den indsats støtter DSA naturligvis op om ved at opfordre alle de ledige, der kan, til at melde sig til beredskabet. Det havde 4 ud af 10 ledige allerede gjort, da DSA foretog en undersøgelse blandt sine ledige medlemmer kort før påsken.

Se de nyeste ugetal for ledighed blandt DSAs medlemmer her

Nyhed

Denne nyhed blev publiceret 16. april 2020

Se alle nyheder