Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 73 pct. af medlemmerne i Din Sundhedsfaglige A-kasse betalte til efterløn i september 2006. I september 2019 var dette tal faldet til 22 pct.
Den samme tendens ses generelt for alle a-kasser, hvor der har været et fald fra 63 pct. i 2006 til 16 pct. i 2019.
Behov for ret til tidlig pension
- Antallet af efterlønsbetalere er de seneste ti år styrtdykket og vidner om, at det er blevet gjort mindre attraktivt at være medlem af efterlønsordningen. Derfor er der behov for at lave en ret til tidlig pension så dem, der har haft lange arbejdsliv og knoklet i mange år, kan trække sig tilbage inden de er nedbrudt. Det er et behov, der vokser i takt med, at pensionsalderen øges i de kommende år, udtalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse tidligere på måneden.
De unge vælger efterløn fra
Og det er et behov, som Anni Pilgaard, formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse, bakker op om:
- Det, vi ser nu, er en konsekvens af to ting: De kampagner, der har givet medlemmerne mulighed for at få efterlønsbidraget tilbagebetalt skattefrit, og så ikke mindst de markante forringelser, der er lavet i efterlønsordningen over tid. En kortere efterlønsperiode og stor modregning af pension har gjort det mindre attraktivt at indbetale til efterløn.
De nye generationer vælger i stor stil ordningen fra. I 2006 indbetalte halvdelen af vores 30-34-årige medlemmer til efterlønsordningen. I 2019 var det tal helt nede på 4,6 pct.
At flere vælger efterlønnen fra, stiller os med ny udfordring i forhold til de nedslidte, som jeg er glad for at regeringen tager alvorligt, siger Anni Pilgaard, formand for Din Sundhedsfaglige A-kasse.
Model for tidlig pension på vej
Ifølge beskæftigelsesministeren arbejder regeringen på en konkret model for tidlig pension, som de forventer at præsentere, når overenskomstforhandlingerne på det private område er afsluttet.