Hvem sparer, og hvem betaler?
Allerede efter kort tid vandt Syncsense den første innovationspris, som siden er blevet efterfulgt af adskillige andre, ligesom der i flere omgange er kommet økonomisk støtte fra bl.a. Industriens Fond og Innovationsfonden.
I 2021 blev de den første vinder af Industriens Fonds AI Pris, der er hovedprisen ved prisuddelingen Danish AI Award.
Via et forløb på Danish Tech Challenge, der er et udviklingsforløb for hardware-iværksættere på DTU, fik de afklaret, om produktet kunne eksistere rent finansielt.
Dernæst var udfordringen for Syncsense at finde ud af, hvordan man som lille virksomhed kommer i dialog med det store sundhedsvæsen, hospitaler og kommuner.
”Det har været lidt af en udfordring at lære at navigere i det system. Vi kan stå med vores produkt, som både den ældre borger, sygeplejersken og plejehjemmet godt kan lide for så at finde ud af, at selvom hele den kæde er glade, er det ikke deres penge, vi sparer på længere sigt,” forklarer Steen Petersen, der i den del af processen fik hjælp fra Nordic Health Lab, som er en almennyttig forening, der matcher kommercielle aktører med det offentlige sundhedssystem.
Den, der skal investere, er ikke nødvendigvis den, der sparer, og det giver rigtig mange stakeholders, der skal forstå, hvordan de skal kommunikere det til hinanden, siger han.
For eksempel drager det kommunale system fordel af, at en ældre borger er indlagt i kortere tid, mens det kan være hospitalerne, der skal indkøbe Syncsenses udstyr.
Hvis patienter på hospitalet trænes mere, bliver de ifølge Steen Petersen mindre "unødvendigt" skrøbelige. Det øger sandsynligheden for, at patienten kan vende direkte hjem til egen bolig i stedet for at skulle på et dyrt kommunalt genoptræningsophold i flere uger, og måske kan plejehjem udsættes.
”Selvom hospitalet foretager investeringen, kan det meget vel være kommunen, der mærker gevinsten. I sidste ende er det dog stadig borgeren og personalet på hospitalet, der opnår den største værdi,” siger Steen Petersen.