Derfor er det bæredygtige arbejdsliv vigtigt

Som a-kasse ser vi, hvordan et arbejdsliv i ubalance giver krusninger på vandet andre steder i samfundet. Vi ser blandt andet, at medlemmer falder ud af arbejdsmarkedet, fordi de er udfordrede på balancen. Det skal vi som samfund tage alvorligt.

Blog 12. juni 2023

Vi kender det alle. Når arbejdslivet knager, tager det toppen af overskuddet til andre ting.

Som a-kasse ser vi, hvordan et arbejdsliv i ubalance giver krusninger på vandet andre steder i samfundet. Vi ser blandt andet, at medlemmer falder ud af arbejdsmarkedet, fordi de er udfordrede på balancen. Det skal vi som samfund tage alvorligt.

Næsten halvdelen af medlemmerne i Din Sundhedsfaglige A-kasse oplever, at det er svært at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen. Mere end hver tredje overvejer at gå ned i tid. Og hver fjerde føler sig udbrændt.

Vores medlemmer er blandt de vigtigste faggrupper i sundhedsvæsenet, og samfundet er afhængige af deres indsats. Derfor arbejder vi for, at de får et bæredygtigt arbejdsliv.

Et bæredygtigt arbejdsliv er et arbejdsliv i balance. Et arbejdsliv, hvor man kan levere det, der forventes, uden at det går ud over helbred og overskud til familie, fritid eller verden omkring os.

De unge går forrest
De nye generationer har forstået det og er bevidste om, at balance mellem arbejdsliv og privatliv er en prioritet.

En ny undersøgelse fra Deloitte peger på, at Generation Z har et helt andet blik på, hvordan arbejdslivet skal indrettes. De er bekymrede for deres generations mentale sundhed. Derfor har en god balance mellem arbejde og fritid høj prioritet, når de vælger arbejdsgiver.

Lad os finde og udbrede de gode løsninger
Bæredygtighed og balance i arbejdslivet har aldrig været mere aktuelt. Som a-kasse kan vi ikke påvirke de rammer og vilkår, medlemmerne arbejder under. Men vi kan dele viden og erfaringer og vise vej til redskaber, der flytter balancen for den enkelte eller for arbejdspladsen.

Vi ser, at når arbejdspladser som fx fødeafdelingen i Gødstrup arbejder med individuel fleksibilitet, ja så lykkes det faktisk både at tiltrække og fastholde sundhedsprofessionelle.

Vi ser også, hvordan man kan styrke sin egen mentale sundhed og modstandskraft over for de udfordringer, man møder, ved at arbejde med værktøjer inden for mental robusthed og omsorgstræthed.

Samtidig oplever vi, at et stigende antal sundhedsfaglige vælger at læse en kandidat eller gå egne veje som selvstændig – nogle måske for at få mere individuel fleksibilitet.

Der findes altså løsninger derude – både strukturelle og individuelle. Men det vil naturligvis altid være arbejdsgiveren, der har ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø. Her viser forskning, at det er en kombination af især ni psykiske faktorer, der skaber arbejdsmiljøet.

Vi finder løsninger – mød os på Folkemødet
Vi ønsker at støtte op om de mange gode initiativer, der allerede er i gang blandt vores medlemmer og ude på arbejdspladserne, og vi ønsker at inspirere til nye. For det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden og få flere sundhedsfaglige til at stemple ind på arbejdsmarkedet, frem for ud.

Derfor har vi i år på Folkemødet inviteret nogle af landets mest interessante aktører, når det handler om velfærd og indretning af arbejdsmarkedet til en debat lounge, hvor vi skal udvikle bud på løsninger.

Og vi lover at dele alle de gode forslag på vores sociale platforme i ugerne efter Folkemødet.

Blog

Dette blogindlæg blev publiceret 12. juni 2023

Se alle blogindlæg

Om Harun Demirtas

Forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Harun Demirtas er født 4. juni 1989, bor i København og er uddannet sygeplejerske og social- og sundhedsassistent.

Er desuden 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, og har været politisk aktiv i flere foreninger bl.a. bestyrelsesmedlem i AIDS-Fondet og Dansk Kvindesamfund.

Hørt vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Læs mere