Fortsætter du med at være medlem hos os, mens du læser, giver det dig mange fordele, også selv om du måske ikke kan få gratis studiemedlemskab.
En økonomisk fordel
De fleste, der begynder på sundhedsplejerskeuddannelsen, er allerede medlem af DSA og har været det i mindst 1 år. De har ofte også haft mindst 1 års arbejde i medlemsperioden, før de startede på uddannelsen. Gælder det også for dig, opfylder du muligvis kravene til dagpenge som lønmodtager, når du begynder på uddannelsen. Har du ikke fået job lige efter din uddannelse, vil du derfor muligvis kunne søge om dagpenge som lønmodtager – og det kan ofte betale sig. Dagpengesatsen for en lønmodtager kan nemlig være højere end dagpengesatsen for en dimittend.
Ring til os lige efter din sidste eksamen, så vurderer vi, om det bedst kan betale sig for dig at søge dagpenge som lønmodtager eller som nyuddannet. Det er vigtigt, du ringer til os senest 14 dage efter din sidste eksamen, da det er sidste frist for at skifte status fra studerende til nyuddannet, hvis du vil have ret til dagpenge som nyuddannet. Men husk, du må ikke skifte status til fra studerende nyuddannet, hvis du vil søge om dagpenge som lønmodtager.
Se satserne for dimittender og lønmodtagere
Se hvad et medlemskab koster
Hvornår starter dagpengeretten?
Fordelen ved at være studiemedlem er, at du kan undgå en karensperiode – det vil sige en hel måned uden dagpenge. Derfor kan du få dagpenge fra det tidspunkt, du afslutter uddannelsen. Du kan dog først få dagpenge fra det tidspunkt, hvor der er gået 18 måneder, fra du begyndte på uddannelsen. Starter du fx på din uddannelse 3. januar 2017 og har sidste eksamen 21. juni 2020, kan du først få dagpenge fra 3. juli - altså 18 måneder efter studiestart.
Har du ret til dagpenge som lønmodtager og vælger at søge dagpenge som lønmodtager frem for dimittend, har du ret til dagpenge allerede dagen efter din sidste eksamen, uanset om der er gået 18 måneder eller ej.
Betingelser for dagpengeret som lønmodtager
For at få dagpenge på baggrund af lønarbejde, er det en betingelse, at du som minimum har haft 1 års arbejde samtidig med, du har været medlem af en a-kasse. Arbejdet skal desuden være udført inden for de seneste 3 år forud for, du melder dig ledig. Derfor må du ikke være mere end 2 år om din uddannelse som sundhedsplejerske, hvis du vil have dagpenge på baggrund af dit lønarbejde efter endt uddannelse.
Mulighed for orlov med dagpengeret som lønmodtager
Det giver dig også den frihed, at du kan afbryde eller tage orlov fra studiet og få dagpenge som lønmodtager med det samme, hvis du har en dagpengeret fra tidligere.