Brug dit netværk

Netværk er en altafgørende ingrediens, hvis du vil have succes som selvstændig.

Netværk er en afgørende ingrediens, hvis du vil have succes som selvstændig. Det er netværket, der kan hjælpe med idéudvikling, kundekontakt, faglig- og økonomisk sparring eller personlig snak om bekymringer og drømme. Det er i det hele taget netværket, der kan styrke dit drive og sikre, at du finder den korteste vej til succes.

Del din viden

Som selvstændig vil du opleve, at netværk er noget, der giver, men også noget der tager. Netværket sætter pris på dine input. Du skal derfor ikke holde på din viden, men derimod dele den. Når du deler – og dermed giver – bidrager du og giver andre lyst til at give tilbage. Det er desuden en fantastisk måde at foretage indirekte salg på. Og det skal der til, hvis du vil overleve.

Personligt netværk

Det første netværk du skal pleje, er det familiære. Hvis ikke dine nærmeste relationer bakker dig op i din beslutning om at blive selvstændig, bliver modstanden hurtigt massiv. De skal kunne se din idé og dit potentiale som selvstændig. De skal måske være med til at udvikle ideen. Du skal kunne dele dine sejre og nederlag med dem. Og du skal kunne vende dine ersonlige overvejelser med dem. Det er ganske enkelt nødvendigt – specielt hvis deres økonomi også hænger sammen med dit projekt.

Erfaringen viser, at det er uhyre vigtigt at have sit bagland med sig, når man ønsker at starte egen virksomhed. Forretningen er ofte bygges op af den gode idé alene, hvor sparring og netværk er altafgørende.

Fagligt netværk

Indenfor nogle faggrupper har du mulighed for at få fagspecifik sparring og udvide dit erhvervsmæssige netværk gennem din fagforening. Men det er også en god idé at undersøge, om der findes andre netværk indenfor din branche.

Erhvervsrettet netværk

Der findes også netværk, der giver dig som selvstændig mulighed for at få sparring på din forretningsidé. Det kan fx være, at du skal forberede et pitch – altså en salgstale – for din forretningsidé, for derefter at få sparring på projektet fra et panel af professionelle erhvervsfolk.

Det er umuligt at drive virksomhed uden netværk. Du skal have mange forskellige slags netværk, du skal bruge relationerne forskelligt, og du skal tage dem i brug i takt med, at din drøm om at blive selvstændig realiseres. Start med det personlige og udbyg derefter dit netværk.

 

Kilde: Førstehjælp til dit arbejdsliv

Førstehjælp til dit arbejdsliv

Bestil bogen