At finde det rette niveau i sproget handler om at finde ud af, hvordan modtageren er. Det, som fungerer godt sprogligt i den ene ansøgning, er måske en god idé at undlade i den næste. Så kend den du skriver til, inden du skriver.
Som nyuddannet er det naturligt, at man gerne vil vise at man har styr på teorien og de mange faglige begreber. Men pas på med at bruge for mange fagudtryk, det kan ment komme til at virke klodset eller kunstigt, og du kan sagtens i et helt almindeligt sprog viser, at du har styr på det faglige.
Du skal også læse din ansøgning godt igennem og luge ud i dine yndlingsudtryk, for dem har de fleste mennesker tendens til at bruge ofte. Men det fungerer dårligt at bruge samme udtryk mange gange i træk.
Dit sprog og dit layout skal understøtte dit budskab. Skriver du, at du er meget ordentlig og struktureret, så skal det kunne ses i din ansøgning. Layoutet vil fx afspejle det, og hvordan du præsenterer din tekst. Fx at du benytter afsnit og lige marginer.
Hvis der i annoncen står, at arbejdsstedet søger en person med humor, så må du prøve at skrive en ansøgning med et humoristisk tvist. På den måde skriver du ikke blot, at du har humor, men du viser det. Det kaldes også ”Show, don´t tell.”
Det kan være fristende at bruge forkortelser i ansøgningen, så den ikke bliver for lang. Men det gør teksten sværere at læse. Og det kan også virke upersonligt, hvis du for eksempel slutter ansøgningen af med af skrive: ” Mvh Louise Hansen” i stedet for ”Med venlig hilsen Louise Hansen.