Er du vokset fra dit nuværende job? Har du tænkt på at læse en akademisk overbygning eller anden form for uddannelse? Eller er du i tvivl, om du skal springe ud i livet som selvstændig, leder eller noget helt tredje?
Så er det tid til at stoppe op og tænke over, hvad du vil med dit arbejdsliv.
Men hvordan ved du, hvad det næste skridt skal være, og hvordan tager du det?
Karrierekonsulent Sabine Miyo Rahbek Toubro giver dig her 3 afklarende spørgsmål, du kan starte med at stille dig selv, hvis du føler, du er klar til at bevæge dig i dit arbejdsliv:
1. Hvad er det vigtigste for mig i mit arbejdsliv?
Er det vigtigst for dig at have et arbejde, hvor du får bragt bestemte fagligheder i spil – fx et speciale, patientkontakt generelt eller at arbejde med studerende? Disse ting kredser som regel om det, der giver dig arbejdsglæde.
Det kan også være, at det allervigtigste for dig er, at du kan hente dine børn hver dag. Eller måske synes du, det vigtigste i dit arbejdsliv er gode kolleger. Selvom det ikke handler om din faglighed, kan det godt være så stort et ønske, at det skal have indflydelse på, hvilken retning du søger.
Tænk over, hvad der skal til for at opfylde dine prioriteter.
Hvis det vigtigste for dig er gode kolleger, og der har været høj udskiftning på din nuværende arbejdsplads, så er det måske en mulighed at blive og se om tingene ændrer sig.
Hvis det er en bestemt faglighed, som du ikke får bragt i spil i din nuværende stilling, så kan uddannelse eller et nyt job være den rette vej for dig. Husk også at tænke på interne karrieremuligheder – mange arbejdspladser vil gå langt for at fastholde gode medarbejdere.
2. Hvilke af mine kompetencer bruger jeg, når jeg trives allerbedst på job?
Kan du svare på dét spørgsmål, kan du ret nemt målrette din jobsøgning og sortere potentielle job til eller fra.
I hvilke dele af dit nuværende job, er du mest glad? Er det fx i patientkontakten eller med mere specialiserede opgaver, hvor du har ansvar for bestemte områder?
Du kan både tænke over det i dit nuværende job, men også i tidligere i job eller under uddannelsen. Var der emner, der interesserede dig særligt meget, som du nu vil forfølge endnu mere?
Det kan også være, du har en intuition om, at du bare må prøve at arbejde med et bestemt område. Det er også en legitim følelse og en drøm, du kan forfølge. Måske kræver det ekstra uddannelse – og så skal du selvfølgelig gøre op med dig selv, om der er mulighed for det som dit liv ser ud nu.
Det vigtigste er, at du bliver klar over, hvilke fagligheder eller dele af din personlighed, der er i spil, når du er gladest på arbejdet. Det giver som regel en godt fingerpeg om, hvad dit næste job skal indeholde.
3. Hvad motiverer mig til at komme videre i mit arbejdsliv nu?
Når du kender din sande motivation, kan du bedre skabe retning i dit arbejdsliv. Og chancen for at du lander et godt sted, hvor du er glad for at gå på job og hverdagen hænger sammen, er bare større.
Motivationen kan ligge i mange ting. Måske har du været et sted i mange år og trænger til at blive udfordret inden for dit område igen. Eller også vil du rent fagligt gerne beskæftige dig med mere komplekse patientbehandlinger, end du gør lige nu.
Det kan også være, at du har bevæget dig længere og længere væk fra patienterne, og din motivation ligger i at komme tilbage til at have mere patientkontakt, fordi det gør dig gladest (så er vi tilbage til det med kompetencerne).
Peger din motivation dig i retningen af at stå mere på egne ben og udforske helt nye sider af dit fag, så kan det være, du drømmer om at blive selvstændig. En motivation inden for dét kan også være den øgede fleksibilitet, det kan give dig i din hverdag.
Din motivation kan også ligge i at arbejde mere med personalegruppen fremfor patienter eller borgere. Så er ledelsesvejen måske den, du skal afsøge.
Det handler altså om at skabe et bæredygtigt arbejdsliv for dig selv, hvor du kan trives hver dag og i mange år frem.
Skal vi hjælpe dig?
Book en gratis sparringssamtale med os. Vi stiller de rigtige spørgsmål og hjælper dig med at finde ud af, hvad der er det rette næste skridt for dig.
I Din Sundhedsfaglige A-kasse er alle vores karrierekonsulenter uddannet i coaching. Det er de, så de er i stand til at hjælpe dig med at træffe de bedste beslutninger for dig selv.
Det er nemlig det, coaching kan. Udover du får nye perspektiver på dit arbejdsliv, kan det også hjælpe dig med at få øje på dine ambitioner og dit potentiale. Du vil opleve at se nye muligheder, som du ikke kunne få øje på før.
Gennem en samtale får vi skabt klarhed over din situation, så du får et bedre beslutningsgrundlag.
Vi arbejder med det, der hedder systemisk coaching, som har en anerkendende og nysgerrig tilgang, og vi benytter os af coaching, vejledning og rådgivning alt efter, hvad du har brug for i samtalen med os.
Alle vores karrierekonsulenter er sundhedsfagligt uddannede. Det er din garanti for at tale med en, som kender din uddannelse, din branche og dit arbejdsmarked.