Sygdom og PKA pension

Hvis du bliver syg og mister dit arbejde, bliver der ikke indbetalt flere penge til din pensionsordning.

I den situation kan du søge din pensionskasse (fx PKA) om at betale dit pensionsbidrag, så betalingen fortsætter. Dermed bevarer du alle dine rettigheder i dit pensionsselskab (fx PKA). Bidragsbetalingen begynder tidligst, når du ikke længere får løn og har været syg i mere end tre måneder.

Som hovedregel kan bidragsbetalingen gives i en samlet periode på to år.

Supplerende bidragsbetaling
Nedsætter du din arbejdstid på grund af sygdom, kan du søge dit pensionsselskab (fx PKA) om supplerende bidragsbetaling. Herved fortsætter pensionsopsparingen uændret. Den supplerende bidragsbetaling gives for et år ad gangen og kan i løbet af medlemskabet samlet gives i maksimalt tre år.

Bistandsfondsydelse
Du kan søge om økonomisk hjælp fra bistandsfonden, hvis pensionskassen betaler pensionsbidraget. Hjælpen kan bevilges, hvis dit indtægtstab i forbindelse med sygdomsperioden giver økonomiske problemer.

Hvor meget, der kan ydes fra bistandsfonden, beror på et skøn over din økonomiske situation samt øvrige hjælpemuligheder.

Sum ved kritisk sygdom

Får du en af de sygdomme, der står på PKA’s liste over visse kritiske sygdomme, kan du få udbetalt et skattefrit engangsbeløb.

I 2025 er beløbet på 160.000 kr., som ikke bliver modregnet i de offentlige ydelser.

Bestemte diagnoser

Der er nogle principper for, hvilke sygdomme der kommer på listen:

  • Sygdommene skal være tydeligt og klart definerede.
  • Sygdommene skal kunne diagnosticeres hurtigt.
  • Sygdommene skal være meget alvorlige og potentielt dødelige.

I tilknytning til de fleste diagnoser er der præcise beskrivelser af de undersøgelser og behandlinger, der er en forudsætning for at kunne få udbetalingen. Det gør, at ansøgninger om udbetaling af forsikringen kan behandles hurtigt og effektivt.

Sygdomslisten justeres jævnligt

Listen over sygdomme, der giver ret til udbetaling, justerer vi løbende efter den nyeste sundhedsfaglige viden. I nogle tilfælde skærpes eller lempes kravene til udbetaling i takt med den udvikling, der sker på sundhedsområdet indenfor diagnosticering og behandling. I andre tilfælde kommer der nye sygdomme til.

Hvornår er du ikke længere dækket?

Dækningen stopper efter en periode uden indbetaling til din pension og senest, når du når din folkepensionsalder.

Du kan vælge at beholde dækningen, selvom der ikke bliver indbetalt til din pensionsordning, ved at betale via din opsparing. Du kan også vælge at beholde dækningen, hvis du stadig arbejder efter din folkepensionsalder og indbetaler til din pensionsordning i PKA.

Sum ved ressourceforløbsydelse
Hvis du tilkendes et ressource- eller jobafklaringsforløb på minimum et års varighed, kan du som PKA-medlem få udbetalt ”Sum ved ressourceforløbsydelse”, hvilket svarer til 100.000 kr. skattefrit. Udbetalingen er en del af ”Sum ved førtidspension” og "sum ved død".

Da det er en engangssum bliver beløbet ikke modregnet ressourceforløbsydelsen. Kommer du tilbage på arbejdsmarkedet efter ressource- eller jobafklaringsforløb, skal du ikke betale de 100.000 kr. tilbage.