Her får du Din Sundhedsfaglige A-kasses karrierekonsulent og sygeplejerske Tine Siv Gildbjergs bud på, hvordan man flytter sig karrieremæssigt og forvandler det, der synes som en svaghed, til en styrke.
1. Se dine kompetencer
Hvis du ikke kan blive i dit nuværende job, hvilke kompetencer er det så, du har, som kan omsættes andre steder? Er du lyttende, omsorgsfuld, samleren, empatisk, systematisk, analytisk eller helhedsorienteret? Når du får sat ord på din kompetencer, er du med til at styrke dit selvværd. Det kan være meget tiltrængt, når du skal ”genopfinde” dig selv.
2. Sæt en ramme for din afklaring
Hvis du har erkendt, at du ikke længere kan være i dit eksisterende job, bør du lægge en plan for, hvilke andre muligheder, der skal afprøves. Sæt tid på hvor længe du vil bruge på at afdække, om du trives det nye sted. Det er ikke et nederlag at nå frem til, at det også er problematisk at fungere endnu et nyt sted. Det er derimod med til at give en retning på din jobsøgning.
3. Invester i din fremtid
Det kan koste penge at tage sig selv alvorligt og tage ansvar for sin fremtid. Men det skylder du dig selv. Ikke mindst efter et sygdomsforløb. Hvis det eneste rigtige for dig er at gå i en ny retning, der koster penge, så find ud af, hvordan du kan skaffe dem. Du kan opleve, du ikke har pengene, men du har tit flere knapper at skrue på, end du umiddelbart oplever. Du kan tage ekstra arbejde, sælge ting, leje din bolig ud, gå ned i forbrug, tage lån, reducere ferien osv. Det handler om dig og din fremtid, og den skal du tage alvorligt. “Education costs money, but so does ignorance”, sagde en klog mand engang.
4. Hvad skal din fortælling være?
Det kan være barskt at komme retur efter et sygdomsforløb. Meget ofte kan du stå tilbage med en følelse af en lang nedtur, hvor først helbred og så arbejde forsvinder. Men det er kun den ene sandhed. Den anden og lige så rigtige sandhed er, at sygdomsforløbet vil føre dig nye steder hen jobmæssigt og give dig en masse erfaringer, du kan bruge i dit fremtidige job. Den erfaring vil arbejdsgiver og kolleger gerne nyde godt af. Det er den, du skal fortælle for dig selv og andre.
Læs også: Tine skiftede sygeplejefaget ud med et konsulentjob