4 karrierefif til dig, der vil skifte fag

Det kan føles som udspring fra 10-meter vippen, når man vil skifte fag (eller er tvunget til det). Selv om det kan være angstprovokerende, så behøver det ikke ende med en maveplasker.

Her får du Din Sundhedsfaglige A-kasses karrierekonsulent og sygeplejerske Tine Siv Gildbjergs bud på, hvordan man flytter sig karrieremæssigt og forvandler det, der synes som en svaghed, til en styrke.

1. Se dine kompetencer

Hvis du ikke kan blive i dit nuværende job, hvilke kompetencer er det så, du har, som kan omsættes andre steder? Er du lyttende, omsorgsfuld, samleren, empatisk, systematisk, analytisk eller helhedsorienteret? Når du får sat ord på din kompetencer, er du med til at styrke dit selvværd. Det kan være meget tiltrængt, når du skal ”genopfinde” dig selv.

2. Sæt en ramme for din afklaring

Hvis du har erkendt, at du ikke længere kan være i dit eksisterende job, bør du lægge en plan for, hvilke andre muligheder, der skal afprøves. Sæt tid på hvor længe du vil bruge på at afdække, om du trives det nye sted. Det er ikke et nederlag at nå frem til, at det også er problematisk at fungere endnu et nyt sted. Det er derimod med til at give en retning på din jobsøgning.

3. Invester i din fremtid

Det kan koste penge at tage sig selv alvorligt og tage ansvar for sin fremtid. Men det skylder du dig selv. Ikke mindst efter et sygdomsforløb. Hvis det eneste rigtige for dig er at gå i en ny retning, der koster penge, så find ud af, hvordan du kan skaffe dem. Du kan opleve, du ikke har pengene, men du har tit flere knapper at skrue på, end du umiddelbart oplever. Du kan tage ekstra arbejde, sælge ting, leje din bolig ud, gå ned i forbrug, tage lån, reducere ferien osv. Det handler om dig og din fremtid, og den skal du tage alvorligt. “Education costs money, but so does ignorance”, sagde en klog mand engang.

4. Hvad skal din fortælling være?

Det kan være barskt at komme retur efter et sygdomsforløb. Meget ofte kan du stå tilbage med en følelse af en lang nedtur, hvor først helbred og så arbejde forsvinder. Men det er kun den ene sandhed. Den anden og lige så rigtige sandhed er, at sygdomsforløbet vil føre dig nye steder hen jobmæssigt og give dig en masse erfaringer, du kan bruge i dit fremtidige job. Den erfaring vil arbejdsgiver og kolleger gerne nyde godt af. Det er den, du skal fortælle for dig selv og andre.

Læs også: Tine skiftede sygeplejefaget ud med et konsulentjob

Savner du retning i dit arbejdsliv?

Drømmer du om at gå en ny vej eller få retning i dit arbejdsliv? Hvad enten du er i job, ledig eller sygemeldt kan det være godt at sparre med nogen om dit fremtidige arbejdsliv. Alle samtaler foregår pr. telefon.

Book en karriereafklaring

Ny sundhedsfaglig jobportal

Find dit næste job. Vi giver dig Danmarks bedste overblik over job til sundhedsfaglige bachelorer og akademikere. 

Gå til jobportal