Sygeplejersken Aviaja drømmer om at blive selvstændig: ”Andre har altid bestemt for mig. Nu vil jeg designe min egen fremtid”

Det var en stresssygemelding og et tilfældigt møde med kropsterapiformen ’Body SDS’, som såede frøene til sygeplejersken Aviaja Pedersens drøm om at starte egen virksomhed. Nu har hun en plan.

Hør vores podcast om at blive selvstændig

Hvad gør man, hvis man ikke længere kan se sig selv i det fag, man har uddannet sig og specialiseret sig inden for gennem flere år? For Aviaja Pedersen er svaret lige til; Man tager kontrollen tilbage og indretter en hverdag, hvor man selv bestemmer tempo, retning og alt derimellem.

43-årige Aviaja Pedersen er oprindeligt uddannet sygeplejerske i 2011 og trådte de første 5-6 år af sin karriere hospitalets gange i klassisk kittel med alt, hvad der hører til af dobbeltvagter, nattevagter og arbejde, når andre har fri. Altid med ønsket om at gøre en forskel for patienterne. Men en skilsmisse, et jobskifte til hjemmesygeplejerske og en stresssygemelding gjorde, at hun måtte tage arbejdslivet op til revision.

”At være sygeplejerske er meget brandslukning. Men jeg har et stort behov for at gøre tingene ordentligt og omhyggeligt. Helt konkret har jeg brug for at gå langsommere, trække vejret ned i maven og tænke tingene igennem, inden jeg handler,” fortæller hun.

Vil stadig gøre en forskel

Egentlig var barndomsdrømmen at blive massør. Det med kroppen har altid interesseret hende. Men dengang havde hun ikke ord for, hvad det lige præcis var, hun ville. Hun endte med sygeplejefaget, hvor hun kan dyrke relationen og være der for patienterne. Men så en dag – midt i sin stresssygemelding – fik hun et gavekort til 3 behandlinger med ’Body SDS’. Behandlingerne ikke alene hjalp på stressen, de var også med til at åbne sygeplejerskens øjne for en ny karriere.

”Det hjalp mig virkelig meget, og den gave vil jeg gerne give videre til andre,” lyder det fra Aviaja Pedersen, som nu står overfor at skulle i gang med selve uddannelsen som ’Body SDS’-behandler. Et erhverv, som hun drømmer om at kombinere med sygeplejegerningen.

”Jeg vil designe min fremtid og mit liv. Indtil nu har andre bestemt, hvilke rammer jeg arbejder under. Nu vil jeg bestemme selv, men samtidig holde fast i mit store ønske om at gøre en forskel for andre. Jeg ved ikke præcis, hvordan det skal gøres, men måske vil jeg tage vikartimer som sygeplejerske ved siden af og på den måde være begge dele”.

Hvordan er man egentlig selvstændig?

Drømmen om at gå solo er Aviaja Pedersen langt fra alene med. Derfor har vi i Din Sundhedsfaglige A-kasse et særligt temamøde for selvstændige i den spæde opstart, som netop Aviaja Pedersen befinder sig i.

”Temamødet har gjort mig meget mere hooked på at gå i den retning. Det var et virkelig godt og brugbart møde, hvor jeg også blev klar over alle de ting, man skal have styr på,” fortæller hun.

”Når man er helt ny, som jeg er, så ved man jo ikke engang, hvem man kan spørge!”
- Aviaja Pedersen, sygeplejerske

”Det er ikke helt så simpelt at starte egen virksomhed, for der er mange ting at tage stilling til. Blandt andet hele det økonomiske aspekt”.

De tanker ved vi, at Aviaja Pedersen langt fra er alene om. Faktisk er hun blot en af mange, som oplever det som svært tilgængeligt – måske endda angstprovokerende – at springe ud som selvstændig.

”Jeg kommer ikke fra en baggrund, hvor det har været en mulighed at blive selvstændig. Jeg har ingen familie, jeg kan spørge eller se, hvordan de har gjort. Hvis jeg vil være selvstændig, skal jeg begynde at tænke ud af boksen. Det er en helt ny verden, som jeg selv skal udforske og finde rundt i,” siger hun og konstaterer:

”Når man er helt ny, som jeg er, så ved man jo ikke engang, hvem man kan spørge!”

Temamødet blev for Aviaja Pedersen en god kickstart på iværksættereventyret. Men også en håndsrækning.

”Hvis jeg har brug for det, så står I klar til at hjælpe mig. Det er en rar følelse, at der er nogen, man kan spørge. Jeg har næsten lyst til at sige ”en voksen”, som man kan spørge til råds og blive guidet videre,” fortæller Aviaja Pedersen, som inden længe tager de første skridt mod selvstændig-drømmen.

”Min plan er nu at komme i gang med ’Body SDS’-uddannelsen og finde ud af, hvordan jeg sideløbende kan spare op, så det kan lade sig gøre at betale for uddannelsen. Og så regner jeg med at være i gang inden for 1 år.”

3 gode grunde til at være medlem som selvstændig

  • Du er produktet - vi sikrer dig en indtægt, hvis du ikke kan levere
  • Du får en forsikring, du kan regne med
  • Du kan evt. få dagpenge, mens du løber din forretning i gang

Bliv medlem i dag

Hør vores podcast?

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser?

Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv.

Hør mere her