Rikke er sygeplejerske og selvstændig: ”Jeg er blevet bedre til at vurdere, hvad jeg selv er værd”

Rikke Thor elsker sit arbejdsliv som selvstændig, fordi hun sjældent har to ens dage og konstant bliver fagligt udfordret. I starten havde hun svært ved at prissætte sig selv og få gang i forretningen, men nu kommer kunderne af sig selv.

”Jeg har virkelig følt en taknemmelighed over at kunne give noget til borgere, når jeg har været ude og tale om intimitet i forbindelse med kræft og kronisk sygdom. Noget, som de ikke har mødt andre steder i sundhedsvæsenet og ikke fået hjælp til. Det giver mig en stor tilfredshed,” siger Rikke Thor, der siden 2008 har været selvstændig sexolog.

I dag bruger hun cirka halvdelen af sin arbejdstid på seksualundervisning for unge og fagpersoner omkring dem og den resterende tid på at undervise borgere og sundhedsfaglige i intimitet og seksualitet i forbindelse med kronisk sygdom og kræft. Indimellem har hun private klienter i sin praksis.

Rikke Thor er uddannet sygeplejerske og arbejdede i mange år på barselsgangen på Svendborg Sygehus. Et skønt job, som med tiden blev ekstra dejligt for hende, fordi det var fleksibelt.

Hun fik nemlig ret hurtigt lyst til at videreuddanne sig og siden at kaste sig ud i livet som selvstændig. Derfor var det et perfekt udgangspunkt at være sygeplejerske, fordi hun kunne tage vikarvagter og arbejde efter behov, indtil hendes egen forretning var levedygtig.

Da hendes børn var små, tog hun nogle forskellige terapeutiske uddannelser og i 2005 en sexologuddannelse, som hun selv betalte. Hun begyndte at undervise skoleelever i seksualitet og blev herefter tilbudt en fast stilling som leder af Svendborg Kommunes seksualundervisning otte timer om ugen.

”Det er et interessant emne, for der er ikke ret mange andre, der taler med borgere og mennesker om deres seksualitet. Det er et tabu, men jeg syntes ikke, det var svært at tale om, og folk siger til mig, at jeg taler om sex helt nede på jorden.”

De otte ugentlige timer blev startskuddet til et spændende kludetæppe af et arbejdsliv, som stille og roligt blev vævet sammen gennem årene.

”Jeg synes, man har en dejlig frihed som selvstændig"
- Rikke Thor, sygeplejerske og sexolog

I 2008 fik Rikke Thor CVR-nummer og begyndte med at kontakte folkeskoler og efterskoler for at tilbyde seksualundervisning og temadage.

”Jeg følte mig ret modig med bare at skrive til efterskoler, og de tog det faktisk meget pænt. Jeg deltog på flere og flere konferencer, og det er jo også markedsføring, for jeg har hele tiden mit visitkort i hånden. Jeg havde ikke et specifikt mål om, at jeg skulle være 100 procent selvstændig, men jeg ville gerne have mere at lave i mit eget firma. Det faglige var rigtig interessant, men det var også spændende at bygge et firma op og se, at jeg kunne leve af det,” siger hun.

Hun fik hurtigt flere kunder, blandt andet REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, som hyrede hende til at undervise kræftpatienter i seksualitet. Og det førte igen til flere temadage og mere undervisning, blandt andet i patientforeninger, på specialuddannelsen for kræftsygepleje og for de ansatte i kommuner landet over.

 

Hvad er en rimelig pris?

For Rikke Thor var det faglige som en spændende leg, mens det var en evig udfordring at få styr på forretningsdelen.

”De første par år var jeg simpelthen så stresset og nervøs over at skulle finde ud af det med skat. Jeg ringede til Skat, og så kom der en mand cyklende inde fra Svendborg. Han var rigtig sød og fortalte om, hvordan jeg skulle føre regnskab. Jeg blev også rådet til at få en revisor, og det er noget af det bedste, jeg har gjort. Han sparede mig for rigtig mange penge og kostede egentlig ikke så meget - ja, jeg kunne jo også trække ham fra,” griner Rikke.

Hun havde svært ved at prissætte sig selv, og besluttede sig på et tidspunkt for at være 100 procent gennemsigtig ved at oplyse sine priser på sin hjemmeside.

”Udfordringen har været at finde mit leje – hvad skal jeg have, for at det er rimeligt? Nogle gange har folk været ved at falde ned af stolen, når de hører min pris, men jeg har måske brugt fem dage på forberedelse til en temadag for at lave et godt manuskript og være opdateret på den nyeste viden. Hvis man bare én gang laver en undervisning, som folk ikke synes om, så spreder det sig. Man skal være klar over, at det er som at være til eksamen, hver gang man er ude og undervise. Så med tiden er jeg blevet bedre til at vurdere, hvad jeg selv er værd.”

"Folk er ret lukkede om, hvad de tager for tingene. Penge er virkelig tabu … mere end seksualitet!”
- Rikke Thor, sygeplejerske og sexolog

I starten fik Rikke Thor sagt ja til alt for mange tidskrævende opgaver til en alt for lav pris, fordi hun var nervøs for at sige nej til noget, hvis der nu ikke kom andre opgaver.

”Jeg havde nogle år, hvor jeg blev enormt stresset, fordi jeg bredte mig så meget ud, så jeg underviste indimellem to gange på en dag - det kan jeg slet ikke mere. Jeg glemte at regne forberedelsestid med, så hvis jeg havde en ledig dag, blev jeg booket, men havde glemt, at det ville tage to dage at forberede. Jeg har måttet lære at lægge fridage ind i min kalender.”

For at finde sit økonomiske niveau, spurgte Rikke folk omkring sig, hvad de tog, selv om det var svært.

”Når jeg for eksempel har været på en konference, og der har været oplægsholdere, har jeg spurgt, hvad de fik for deres foredrag, og nogle gange har de fået meget mere end mig, andre har fået meget mindre. Markedet er helt uigennemskueligt for foredrag og temadage, og folk er ret lukkede om, hvad de tager for tingene. Penge er virkelig tabu … mere end seksualitet!”

En dejlig frihed

Rikke Thor har gennem årene prioriteret sin faglige udvikling højt – noget, en del selvstændige dropper, fordi det kan være dyrt at finansiere videreuddannelse.

”Det koster penge at tage på konferencer og kurser, men det ajourfører min viden, for jeg er nødt til at have noget af den nyeste viden, når jeg underviser på specialuddannelsen for kræftsygeplejersker. Jeg kan rigtig godt lide det, og det er også på den måde, jeg kan have en slags kollegaer, når jeg møder de samme folk flere steder.”

Selv om det indimellem kan være både hårdt og ensomt at være sin egen chef, har Rikke Thor aldrig overvejet at vende tilbage til hospitalsverdenen.

”Jeg synes, man har en dejlig frihed som selvstændig. Der er meget fnidder på mange afdelinger, og hierarkiet på hospitalet var nogle gange lidt tungt. Jeg har det lidt svært med, at aftenvagterne snakker om nattevagterne, som snakker om dagvagterne … det er jeg fri for som selvstændig.”

Og især det frie liv er tiltrækkende.

”Jeg kan tage ud at sejle en måned uden at skulle spørge nogen. Min mand er pensioneret, og hvert andet år tager vi ud at sejle to måneder. Ingen spørger til det, jeg tjener bare mindre den måned.”

Rikke Thor er 61 år og har planer om at fortsætte med at arbejde en del år endnu.

”Jeg har været så fornuftigt at betale til efterløn, men jeg har nu ikke tænkt mig at gå på efterløn, for det kan man ikke rigtig som selvstændig.  Jeg tror, at jeg trapper mere og mere ned, men nok først omkring pensionsalderen. Min plan er at køre videre som nu, men med lidt længere ferier. Sexologen Maria Marcus blev jo over 90 og underviste og havde klienter, lige til hun døde - hun er mit forbillede!”

Om Rikke Thor

61 år, uddannet sygeplejerske og klinisk sexolog gennem DACS (Dansk Forening for Klinisk Sexologi) autoriseret gennem NACS, samt 2-årig alternativ spirituel terapeut uddannelse, NLP practitioner, mindfulness instruktør, 2-årig SPECULAR uddannelse mm.

Selvstændig og daglig leder af seksualundervisningen i Svendborg Kommune samt tilknyttet REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation.

Rikkethor.dk

Rikke Thors bedste råd til andre, der vil være selvstændige

  • Du skal være villig til bruge rigtig meget tid på at komme i gang og på at markedsføre dig. Det er en god idé at have et arbejde ved siden af, som du kan leve af, indtil du har din butik i gang.
  • Hav is i maven – nogle måneder tjener man ikke ret meget.
  • Få en god revisor fra starten.
  • Prioritér at få lavet en god hjemmeside og få hjælp til, at folk kan finde dig, når de søger online – man spørger fx ikke naboen om tips til at finde en sexolog.

3 gode grunde til at være medlem som selvstændig

  • Du er produktet - vi sikrer dig en indtægt, hvis du ikke kan levere
  • Du får en forsikring, du kan regne med
  • Du kan evt. få dagpenge, mens du løber din forretning i gang

Bliv medlem i dag

Online MasterClass

Få det optimale ud af din markedsføring, når en af landets førende på området viser en række digitale markedsføringsdiscipliner, du kan omsætte til handling i din kommende eller eksisterende virksomhed.

Deltag gratis