Selvstændig virksomhed

Selvstændig virksomhed

Det har betydning for din ret til dagpenge, hvis du driver selvstændig virksomhed. Du anses for at drive selvstændig virksomhed, hvis du eller din ægtefælle ejer virksomheden, og du har personligt arbejde for virksomheden. Én af følgende betingelser skal desuden være opfyldt:

  • Virksomheden har et CVR-nr.

  • Overskud eller underskud fra aktiviteten beskattes som selvstændig virksomhed.

  • Du får udbetalt løn (A-indkomst), udbytte eller overskud fra et selskab, hvor du har afgørende indflydelse.

  • Du arbejder i din ægtefælles virksomhed og har ikke indgået en lønaftale.

  • Du modtager B-indkomst (fx honorar eller vederlag), der indgår i en virksomhed, som du ejer eller er medejer af.

Du anses for at have afgørende indflydelse, hvis du eller din ægtefælle alene eller sammen med nærmeste familie ejer mindst 50% af selskabskapitalen eller mindst 50% af selskabskapitalens stemmeværdi.

Nærmeste familie er: Dine eller din ægtefælles børn (herunder adoptivbørn og ægtefællens særbørn), børnebørn, forældre, bedsteforældre eller søskende.

Hovedbeskæftigelse

Hvis du startede med at drive virksomheden, inden du fik dagpengeret, vil driften af selvstændig virksomhed blive anset som din hovedbeskæftigelse. Det er medmindre du indenfor de seneste 6 måneder, inden din indplacering i en dagpengeperiode, opfylder et krav om beskæftigelse som lønmodtager i et vist omfang. Du skal:

  • de seneste 6 måneder i gennemsnit have fået indberettet mindst 80 løntimer pr. måned til indkomstregisteret som fuldtidsforsikret. Er du deltidsforsikret er det 53 løntimer pr. måned, og

  • have fået indberettet mindst én løntime til indkomstregisteret i 5 af de 6 måneder i nr. 1 og 2.

Ved opgørelsen medregnes perioder, hvor du har været under uddannelse, og hvor uddannelsen har givet ret til dagpenge på dimittendvilkår efter § 54 i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Opfylder du ikke disse betingelser, skal driften af din virksomhed anses som din hovedbeskæftigelse. Hvis du har drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, kan du først opnå ret til dagpenge, når driften af din virksomhed kan anses for ophørt.

Du vil desuden blive omfattet af en venteperiode, som skal overstås inden du kan få ret til dagpenge. Venteperioden er som udgangspunkt på 3 uger, og regnes fra det tidspunkt, hvor vi har modtaget dokumentation for endeligt ophør.

Kontakt os for yderligere vejledning, hvis du har drevet virksomhed som hovedbeskæftigelse.

Hoved- eller bibeskæftigelse

Hvis du først er startet med drift at selvstændig virksomhed, efter du fik dagpengeret, så anses driften af selvstændig virksomhed for at være din bibeskæftigelse.

Når du driver din selvstændige virksomhed som din bibeskæftigelse, har du ret til supplerende dagpenge i 30 uger indenfor 104 samtidig med drift af den selvstændige virksomhed.

I tidsbegrænsningen indgår uger, hvor du har haft arbejde som lønmodtager på mindre end 37 timer.

I tidsbegrænsningen indgår også uger, hvor du driver selvstændig virksomhed, uanset om du har udført arbejdsopgaver i din virksomhed, fx med administrative opgaver eller kundebetjening, og fået fradrag i dagpengene for beskæftigelsen i den pågældende uge.

Det er dog kun uger i måneder, hvor du får udbetalt dagpenge, der indgår i tidsbegrænsningen. Alle uger i den måned, hvor du starter en ny virksomhed op, indgår i tidsbegrænsningen. Timer, hvor du er beskæftiget med selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse medfører fradrag i dine dagpenge.

Du har fortsat pligt til at stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet samtidig med, at du modtager supplerende dagpenge og driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse.

Det betyder bl.a., at aktiviteterne i virksomheden ikke må være til hinder for, at du kan overtage arbejde med dags varsel eller deltage i tilbud og andre aktiviteter.

Det vil ikke være muligt at modtage dagpenge, hvis du kontraktmæssigt har forpligtet dig til at udføre arbejde i din selvstændige virksomhed, der gør, at du fx ikke kan overtage arbejde med dags varsel.

Kontakt os, inden du starter selvstændig virksomhed – så vi kan vurdere, om betingelserne for supplerende dagpenge samtidig med drift af selvstændig virksomhed er opfyldt.

Jobsøgningsperiode

Hvis du er ophørt med en selvstændig virksomhed, som har været din hovedbeskæftigelse forud for din ledigmeldelse, kan du ikke starte en ny selvstændig virksomhed de første 6 måneder efter ophøret – i så fald vil du ikke have ret til dagpenge i resten af 6-månedersperioden. Heller ikke selvom du lukker virksomheden igen i løbet af 6-måneders-perioden.

Ophør med selvstændig virksomhed under ledighed

Starter du en selvstændig virksomhed, mens du er ledig, skal du være opmærksom på, at du kun kan lukke en selvstændig virksomhed én gang inden for samme dagpengeperiode, hvis du vil bevare din ret til dagpenge.

Lukker du en selvstændig virksomhed for 2. gang i dagpengeperioden, mister du retten til dagpenge og kan ikke få dagpenge igen, før du har genoptjent ret til en helt ny dagpengeperiode samt opfylder betingelserne for genoptjening af retten til en ny periode med supplerende dagpenge.

Fradrag for beskæftigelse med drift af selvstændig virksomhed

Du kan få supplerende dagpenge i en måned for 160,33 timer minus timer i måneden med lønarbejde og timer i måneden med drift af selvstændig virksomhed. Hvis du er deltidsforsikret, er det 130 timer.

Du skal oplyse om alt dit lønarbejde og al din beskæftigelse med drift af virksomhed på dit dagpengekort. Fradrag for beskæftigelse med drift af selvstændig virksomhed sker for de faktiske timer, som du har bruger på alt arbejde, der vedrører driften af virksomheden, herunder administration og transport.

Det vil sige, at både indtægtsgivende og ikke-indtægtsgivende aktiviteter medfører fradrag. Fradraget sker i den måned, hvor aktiviteten udføres.

Du skal være opmærksom på, at du kun kan få udbetalt supplerende dagpenge, hvis din ret til dagpenge i en måned udgør mindst 14,8 timer. Som deltidsforsikret skal din ret til dagpenge udgøre mindst 12 timer.