Jordemødre og fysioterapeuter er mest rejselystne

Tidligere på sommeren kunne DR fortælle, at de norske myndigheder i 2022 har udstedt rekordmange autorisationer til danske sygeplejersker, der vil arbejde i Norge. Tal fra Din Sundhedsfaglige A-kasse viser dog, at det er jordemødre og fysioterapeuter, der oftest pakker kufferten til jobeventyr.

Johanna Risager er selvstændig jordemoder. Hun underviser på en privat fødselsforberedelsesklinik og i gravidyoga, hun har faste jordemoderkonsultationer for Hvidovre Fødeafdeling som timelønnet af regionen, og så er hun ansat i et vikarbureau, hvor hun tager vagter på Hvidovre – eller en uge ad gangen i Tromsø i Nordnorge. Og det er hun ikke alene om.

Nye tal viser, at netop jordemødre sammen med fysioterapeuter er de mest rejselystne faggrupper i Din Sundhedsfaglige A-kasse, som også favner sygeplejersker, bioanalytikere, radiografer og ergoterapeuter.

Grundene til at rejse ud er mange – og forskellige. For nogle handler det om faglige udfordringer, jobudvikling og løn. For andre er et job i et af vores nordiske nabolande en god mulighed for at få erfaring. Fx som nyuddannet sundhedsfaglig.

Genvej til job for nyuddannede

Siden 2017 har Din Sundhedsfaglige A-kasse haft et samarbejde med Nordisk Jobløsning - et EU-finansieret mobilitetsprojekt - om at formidle arbejdskraft på tværs af de nordiske lande.

Det giver god mening – særligt i forhold til udvalgte faggrupper, fortæller karrierechef i Din Sundhedsfaglige A-kasse Pernille Hinge:

”Selv om vores medlemsgrupper er eftertragtet arbejdskraft, oplever vi stadig, at nogle af faggrupperne kan være lidt længere om at komme i arbejde som nyuddannede. Vi har fx hjulpet flere nyuddannede fysioterapeuter og ergoterapeuter med at finde job i både Sverige og Norge”.

De fleste kommer tilbage

Når fysioterapeuterne rejser ud, bliver de typisk i udlandet i 10 måneder, mens jordemødre og sygeplejersker typisk er afsted i et halvt år.

”Sundhedsprofessionelle er i høj kurs både herhjemme og i udlandet. Vores medlemmer har altid haft en interesse i og gode muligheder for at tage arbejde i udlandet. Og vi oplever også, at de der kommer tilbage, hurtigt kommer i arbejde herhjemme med nye kvalifikationer i bagagen,” fortæller karrierechef Pernille Hinge.

Ifølge tal fra Din Sundhedsfaglige A-kasse er cirka en tredjedel af de medlemmer, som er rejst ud i årene 2020-2022, vendt tilbage igen*. To tredjedele af dem, der rejser ud, er altså væk i længere tid eller tager permanent ophold i udlandet. 

Flere rejser ud
Her ses det, at der i de seneste år er sket en stigning i antallet af medlemmer, som rejser til udlandet. En historie, som DR tidligere har afdækket.

*Opgørelsen er baseret på tal for medlemmer, der melder sig ud af a-kasse for at tage arbejde i et EØS-land og efterfølgende melder sig ind igen.

Interesseret i at arbejde i udlandet?

Hvis du ønsker at arbejde i udlandet i en kortere eller længere periode, kan vi hjælpe dig med det.

Vi samarbejder bl.a. med Nordisk Joblösning, der har kontakt til arbejdsgiverne og kan give dig både generel og specifik vejledning alt afhængig af dit behov. 

Læs mere om job i udlandet