Sundhed skal være lige for alle: Forskellen mellem LGBT+ personer og heteroseksuelle er for stor

August markerer ikke blot den festlige fejring af Priden. Det er også en påmindelse om de udfordringer, LGBT+ personer står overfor i sundhedssystemet. Som sundhedsfaglig a-kasse ønsker vi at sætte fokus på den ulighed, der stadig præger sundheden for LGBT+ personer.

LGBT+ personer har generelt en dårligere sundhedstilstand end heteroseksuelle og ciskønnede. Det fastslår en rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd fra 2019. Ifølge rapporten har LGBT+ personer lavere livstilfredshed, dårligere helbred, mere brug af sundhedsydelser relateret til psykisk helbred og færre sociale relationer.

I Projekt Sexus fra 2019 kommer man frem til samme konklusioner. Særligt i den psykiske sundhed ses der markante uligheder.

LGBT+ personer oplever i markant højere grad end andre grupper angst, depression, selvskade, ensomhed og selvmordstanker. Udfordringerne er ofte forbundet med manglende accept, social stigmatisering og følelsen af ikke at høre til.

Samtidig viser studier, at LGBT+ personer ofte er tilfredse med sundhedsvæsenets behandling, men oplever udfordringer, når deres seksuelle orientering eller kønsidentitet ikke anerkendes. Mange LGBT+ personer oplever at blive mødt som heteroseksuelle og undgår derfor ofte at nævne deres seksuelle orientering, selv når det er relevant. Det kan føre til misforståelser, uhensigtsmæssige spørgsmål og fejlagtige oplysninger – og det graver kløfter mellem sundhedspersonalet og patienterne.

Følg de positive eksempler for at skabe forandring

I de sidste år er fokus heldigvis øget på ulighed i sundhed for LGBT+ personer. I 2022 lancerede regeringen handlingsplanen ”Plads til forskellighed i fællesskabet”, der skal fremme tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer.

Det er et skridt i den rigtige retning, men vi er langt fra i mål. Sundhedsvæsenet skal være et trygt og inkluderende sted for alle. Derfor er det vigtigt, at vi sætter os bedre ind i LGBT+ personers vilkår og perspektiver, så vi som sundhedsfaglige kan møde dem bedst muligt i sundhedsvæsnet.

Som sundhedsfaglige har vi nemlig alle en rolle i at nedbryde de barrierer, der forhindrer lighed i sundhed. Derfor bør vi i langt højere grad sikre, at sundhedspersonalet får den nødvendige viden og træning i at håndtere de særlige udfordringer, LGBT+ personer kan møde i sundhedssystemet. Og her spiller uddannelse en rolle.

Et inspirerende eksempel på dette er Slottet, der er Europas eneste LGBT+ plejehjem. Her er personalet uddannet til at skabe et trygt og inkluderende miljø, hvor beboerne føler sig set og forstået. For eksempel arrangerer man særlige aktiviteter, der afspejler den verden og det liv, som de beboere, der har en såkaldt LGBT+ profil, har haft. Jeg opfordrer til, at vi tager et godt kig på Slottet, og spørger os selv: Hvorfor lærer vi ikke af de her eksempler i det øvrige sundhedsvæsen?

Læs mere om tiltagene på Slottet

Repræsentation og mangfoldighed i sundhedsvæsnet

En mangfoldig medarbejderstab er essentiel for at skabe tillid og forståelse for minoriteter. Man skal kunne se sig selv repræsenteret, når man som minoritet møder sundhedsvæsnet. Det handler ikke kun om seksuel orientering, men f.eks. også om etnisk oprindelse eller handicap.

Din Sundhedsfaglige A-kasse har bl.a. mødt sygeplejersken Ina, som ud over at være en faglig dygtig sygeplejerske med en fantastisk udstråling, har dværgvækst. Inas historie giver et indblik i, hvordan man kan skabe en inkluderende arbejdsplads med plads til forskelligheder.

På Inas arbejdsplads, Psykiatrisk Center København, har man valgt at indføre en række nye tiltag, fx en ny indretning af medicinrummet, for at sikre, at Ina kan udføre sit arbejde på lige fod med alle andre. Psykiatrisk Center København viser en vigtig vej mod et mere inkluderende og repræsentativt sundhedsvæsen.

Følg Inas historie her

Vi skal fortsætte samtalen – og vi skal handle

Historierne om Slottet og om Psykiatrisk Center København er begge gode eksempler på, hvordan man kan lykkes med at øge diversitet og inklusion på arbejdspladsen og mindske ulighed i sundhed. Og der er mange flere eksempler derude.

Det er vigtigt, at vi bygger videre på de positive erfaringer.

Lad os fortsætte samtalen, initiativerne og uddannelsen i inklusion i praksis, så vi sammen arbejder for en fremtid, hvor alle – uanset seksuel orientering, etnicitet eller handicap - kan møde et sundhedsvæsen, der er lige, inkluderende og respektfuldt.

Blog

Dette blogindlæg blev publiceret 13. september 2024

Se alle blogindlæg

Om Harun Demirtas

Forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse.

Harun Demirtas er født 4. juni 1989, bor i København og er uddannet sygeplejerske og social- og sundhedsassistent.

Er desuden 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd, og har været politisk aktiv i flere foreninger bl.a. bestyrelsesmedlem i AIDS-Fondet og Dansk Kvindesamfund.

Det bæredygtige arbejdsliv - en podcast af Din Sundhedsfaglige A-kasse

Det kalder på nye løsninger at gøre arbejdslivet mere holdbart i længden. Hvordan kan trivsel og fleksibilitet gå hånd i hånd med effektive arbejdspladser? Det undersøger vi i podcasten Det bæredygtige arbejdsliv. Læs mere

Deltag i temamøder og tilbud

Få inspiration og redskaber til jobsøgning, trivsel og arbejdsliv. De fleste møder er åbne for alle medlemmer, men enkelte kan være for udvalgte grupper. Læs mere om de enkelte tilbud nedenfor. Har du problemer med at booke? Kontakt os på tlf. 33 15 10 66, så kan vi hjælpe. Læs mere

Træn sindet og styrk din mentale sundhed

Ligesom det er vigtigt at træne kroppen for at holde sig sund og forebygge sygdom og skavanker, er det også vigtigt at træne sit sind for at reducere lidelse og opbygge et sundt mentalt helbred. Det kan du gøre med mindfulness og compassion-træning, som styrker dit indre. Læs mere