For dig over 30 år

Er du studerende og over 30 år, skal du som udgangspunkt betale kontingent.

Er du studerende og over 30 år? Så kan du nøjes med at betale et deltidsforsikret kontingent under studiet, hvilket er langt mindre, end hvad du kan få udbetalt i dagpenge den første måned, hvis du bliver ledig. Til gengæld har du efter endt uddannelse mulighed for at få udbetalt dagpenge på dimittendsats som fuldtidsforsikret.

Du skal dog være opmærksom på, at du som deltidsforsikret ikke må arbejde mere end 30 timer om ugen. Læs mere om reglerne for at være deltidsforsikret.   

Har du arbejdet før du begyndte på din uddannelse?

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke altid kan betale sig at blive deltidsforsikret. Hvis du fx har en dagpengeret fra tidligere, vil det højst sandsynlig bedst kunne betale sig at forblive fuldtidsforsikret. Det giver mulighed for at få dagpenge som fuldtidsforsikret i stedet for som deltidsforsikret, hvis du fx bliver ledig, skal på orlov, eller hvis du ikke færdiggør din uddannelse, og derfor skal have dagpenge.

Vær opmærksom på, at når du først har ændret din forsikring fra fuldtid til deltid, kan du kun ændre den igen, når du dimitterer på uddannelsen eller arbejder minimum 390 timer inden for en periode på 3 måneder.

Er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.

Læs mere om, hvad det vil sige at have en dagpengeret.

Mulighed for gratis medlemskab under visse betingelser

Du kan være gratis medlem, hvis du er studerende over 30 år og opfylder disse 3 betingelser:

  • Du er tilmeldt og betaler til efterløn. Bemærk, sidste frist for tilmelding til efterløn er den dag, du fylder 30 år. Læs mere om opsparing til efterløn.
  • Du har ret til dagpenge på baggrund af lønarbejde på det tidspunkt, hvor du starter din uddannelse. Det er kun lønnede arbejdstimer, du har haft, mens du har været medlem af en a-kasse, som tæller med. Læs mere om dagpengeret.
  • Din indtægt overstiger ikke den maksimale dagpengesats på årsbasis. Se aktuelle dagpengesatser.

Opfylder du ikke alle 3 betingelser, skal du betale kontingent.

Det kan dog stadig betale sig for dig at melde dig ind 1 år før, uddannelsen slutter. Så får du ret til dagpenge allerede dagen efter din sidste eksamen.

Eksempel for en deltidsforsikret studerende over 30 år

Kontingent som deltidsforsikret er på 328 kr. om måneden (2021-tal). Det er 3.936 kr. om året.

Dagpenge for dimittender uden forsøgerpligt i en måned er gennemsnitligt 13.644 kr. (2020-tal). Du får altså en gevinst på op til 9.768 kr. brutto ved at have været medlem af DSA i det sidste år af din uddannelse, hvis du ikke er forsøger.

Dagpenge for dimittender med forsøgerpligt i en måned er gennemsnitligt 15.648 kr. (2020-tal). Du får altså en gevinst på op til 11.772 kr. brutto ved at have været medlem af DSA i det sidste år af din uddannelse, hvis du er forsøger.

Læs mere om, hvad det vil sige at have forsøgerpligt.